Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Finska RÅ granskar våldtäktsdom

Publicerat tisdag 24 september 2002 kl 16.38
I Finland har riksåklagaren, RÅ, beslutat att granska en våldtäktsdom som har väckt stort uppseende. Gärningsmannen fick ett rejält sänkt straff i hovrätten bara för att han hade ett fast jobb och dessutom kände offret. Många i Finland upprörs av domen.
Upprörd är bland andra ordföranden i Svenska Folkpartiets Kvinnoförbund, Anna Lena Karlsson-Finne. – Jag tror att man har tänkt som så att en våldtäktsman är en sådan som våldtar i parker, en looser och en utslagen människa, säger Anna Lena Karlsson-Finne – Har man istället ett fast jobb så gör det någon till en bra person. Man delar alltså in människor i dåliga och goda, och det tycker jag är skrämmande. En man med ett fast jobb som tidigare är ostraffad, och som känner kvinnan han våldtar, ska inte behöva dömas till fängelse för det. Hovrätten mildrade domen Det anser hovrätten i östra Finland som ändrade tingsrättens fängelsedom på ett och halvt år för en man som våldtagit en kvinna som han tidigare hade levt tillsammans med. Istället fick han villkorlig dom och samhällstjänst. ”Lindrig våldtäkt” Bakom det här ligger den nya finländska sexualbrottslagen, som ger möjlighet att döma till något som kan betraktas som en lindrig våldtäkt. Lagen stiftades under motstånd från många kvinnor i riksdagen, bland dem juristen Annika Lapintie från vänsterförbundet. – Personligen kan jag inte förstå när det kan vara fråga om en lindrig våldtäkt. Men det är väl meningen...nej..jag kan inte inte förklara, säger Annika Lapintie. RÅ ska granska domen Varken Annika Lapintie eller någon annan har riktigt lyckats definiera vad en lindrig våldtäkt är. Men den nya hovrättsdomen ger en vägledning att om en i övrigt hygglig karl sköter sitt jobb, och är bekant med kvinnan han våldtar, så är det inte så farligt. Men den synen tycker många i Finland är stötande, och landets riksåklagare, RÅ, ska granska den milda domen.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".