Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tyskland vill bli vän med USA igen

Publicerat tisdag 24 september 2002 kl 18.18
I Tyskland har relationerna med USA har blivit en het fråga efter socialdemokraternas valseger. I valrörelsen gick förbundskansler Gerard Schröder ut med hård kritik mot USA:s Irakplaner, sedan jämförde den sittande justitieministern George Bush politik med den Hitler förde. Nu försöker tyska politiker lappa ihop skadan.
Just nu bevakas varje tysk-amerikanskt möte av stora journalistuppbåd, skakade USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld verkligen hand med sin tyske kollega Peter Struck vid NATO:s försvarsministermöte i Warszawa? Varför gjorde han det i så fall inte framför någon kamera? Donald Rumsfeld hade i förväg sagt att något speciellt möte med Tysklands försvarsminster var inte tänkbart, till detta var relationerna mellan länderna alltför ”förgiftade”. Att Gerard Schröder så starkt tagit avstånd från en militär intervention i Irak gick möjligen att acceptera, men droppen blev när den, numera avgångne, tyska justitieministern Herta Däubler-Gmelin i helgen sa att ”USA:s taktik att leda bort uppmärksamheten från problem i hemlandet genom att föra krig utomlands den känner vi sedan Hitlers dagar”. Inga lyckönskningar President Georg Bush lär ha blivit kränkt av att en justitieminister i ett västland jämfört honom med Hitler och Bush har inte heller skickat något officiellt lyckönskningstelegram till Schröder efter valsegern, något som annars hör till normal diplomatisk hövlighet regeringschefer emellan. Herta Däubler-Gmeilin avgick frivilligt på måndgen, något som sågs som en nödvändighet för de kommande tysk-amerikanska relationerna. En av de första frågorna Gerard Schröder själv fick när valsegern var klar var just: ”Blir det en mildare hållning mot USA nu när valet är vunnet?” – Nej vi ändrar ingenting, sa Schröder, och menade att ett tecken på vänskap är att man kan ha olika åsikter utan att det skadar relationen. Normalisering på väg Men på tisdagen när försvarsminister Struck meddelade att Tyskland är villigt att ta över ansvaret för de internationella säkerhetstrupperna i Afghanistan från årsskiftet så sågs detta allmänt som ett officiellt tecken på att man nu vill visa sin solidaritet med USA i kampen mot terrorismen, även om man inte accepterar en militär intervention i Irak. På tisdagskvällen reser Gerard Schröder till Storbritanniens premiärminister Tony Blair i London. Irak är ett av ämnena, alla tror att detta är också är tänkt som det första steget mot en normalisering av relationerna mellan USA och Tyskland.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".