Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Svårt att införa torskfiskestopp”

Publicerat onsdag 25 september 2002 kl 12.37
Socialdemokraterna har i de pågående diskussionerna om regeringsbildningen lovat miljöpartiet att man ska undersöka möjligheten att Sverige ensidigt inför ett torskfiskestopp i Östersjön. I de internationella fiskeförhandlingarna som avslutades nyligen fick dock Sverige inget gehör för ett generellt torskfiskestopp.
– Sverige använder sig av cirka 20 procent av fisken i Östersjön och vi måste ha en gemensam förvaltningsplan och gemensamma kvoter. Och därför kan inte ett land ensamt avstå från sin kvot, säger jordbruksminister Margareta Winberg. Svårt att införa ensidgt stopp Det kommer att bli fullt av snubbeltrådar och komplikationer om Sverige på egen hand skulle införa ett stopp för torskfiske. De övriga Östersjöländerna får fiska i Sveriges ekonomiska zon. Det är oklart om den svenska kvoten då är fredad eller om Sverige måste lämna över sin kvot till någon annan. Sverige har 19 procent av den totala kvoten på 75 000 ton. Det finns en möjlighet i EU:s förordning om fisket att skydda ett lokalt fiskbestånd som är av speciellt intresse för den medlemsstaten. Frågan är om torskbeståndet i Östersjön kan definieras på det sättet. Kan dras inför EG-domstolen Ett torskfiskestopp skulle beröra 4-500 svenska fiskefartyg och cirka 900 fiskare. Den andra frågan är om Sverige har möjlighet att bistå dessa fiskare med stöd. EU:s skrotningspremie för att reducera antalet fiskefartyg räcker inte. Blir stödet större kan det riskera att betecknas som en snedvridning av konkurrensen och dras inför EG-domstolen. Forskarna i det internationella havsforskningsrådet har velat ha ett totalstopp i den östra delen av Östersjön. Nu blir det ändå fiske - genom nya regler om fiskstorlek och att trålarnas maskor ska bli större är förhoppningen att man ändå ska få upp torskbeståndet.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".