Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Enighet om sjuklön

Publicerat onsdag 25 september 2002 kl 12.37
Den infekterade debatten om hur länge arbetsgivarna ska betala sjuklön innan försäkringskassan tar över verkar ha nått en slutpunkt. Regeringens utredare och Företagarnas Riksorganisation har kommit överens om ett nytt förslag.
Företagarnas Riksorganisation har tidigare velat avsätta regeringens sjukförsäkringutredare Jan Rydh för att han föreslagit en förlängning av företagens sjuklöneperiod från 14 till 60 dagar. Men nu enas alltså de två. Företagarnas Riksorganisation föreslår att det är företagens storlek som ska avgöra hur många sjuklönedagar arbetsgivarna ska betala. Förslaget får Jan Rydhs fulla stöd. – Det viktigaste att konstatera är att nu har Företagarnas Riksorganisation som representerar småföretagen också anslutit sig till tanken att det behövs en förlängd sjuklöneperiod och ett ökat ekonomiskt ansvar, säger Jan Rydh till Ekot. Det är oerhört positivt, det ser jag som ett genombrott. Deras förslag är i själva verket mer långtgående än mitt som jag lade tidigare med 60 dagars sjuklöneperiod och högkostnadsskydd för småföretagare. mot den bakgrunden tycker jag det är angeläget att ta en diskussion om en förlängd sjuklöneperiod, gärna med Företagarnas Riksorganisations förslag som bas. Förslaget från Företagarnas Riksorganisation innebär att den sjuklön arbetsgivarna betalar ska anpassas efter företagens storlek, så att en arbetsgivare som har fem anställda betalar sjuklön i fem dagar per anställd och år, en som har hundra i hundra dagar per anställd och år och så vidare. Ju fler sjuklönedagar en arbetsgivare betalar desto lägre blir den så kallade sjukförsäkringsavgiften, som arbetsgivarna också betalar och som i dag är 8.8 procent av den totala lönesumman. Christer Östlund, som är vice verkställande direktör på Företagarnas Riksorgansiation, menar att förslaget skulle öka företagens ansvar. – Vi var kritiska mot Rydhs förslag, säger Christer Östlund vice vd i Förtagarnas riksorganisation till Ekot. Han byggde in ekonomiska drivkrafter, men behöll stora delar av dagens system. Det innebär att det fanns stora risker för företag där man inte fick den kompensation som man behöver för att klara av ett längre sjuklöneansvar. Med vårt förslag så följer sjuklöneansvaret hela tiden med sjukförsäkringsavgiften så kompensationen följs åt hela vägen.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".