Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efterlysning på internet kritiseras

Publicerat torsdag 26 september 2002 kl 05.32
Polisen bör få möjlighet att efterlysa grova brottslingar med namn och bild på Internet. Förslaget, som lades fram av Polisdatautredningen, har nu varit ute på remiss. Datainspektionen är en av remissinstanserna som varnar för att den personliga integriteten är i fara.
– Alla i hela världen kan gå in och titta på de här bilderna. Så att det finns stora risker för den personliga intergriteten om sådana här uppgifter kommer ut på internet utan att det finns starka skäl för det, säger Rolf Samuelsson, dataråd vid Datainspektionen. Polisdatautredningens förslag går ut på att personer som rymt från ett fängelsestraff, eller misstänks för ett allvarligt brott, ska kunna efterlysas med namn och bild på Internet. Kravet är att det aktuella brottet innebär fängelse i minst två år, eller att personen bedöms vara farlig för någon annans personliga säkerhet. Måste regleras Men flera av remissinstanserna tar upp risken med att oskyldiga hängs ut. Andra poängterar att metoden måste vara mycket noga reglerad, ett villkor som också Datainspektionen ställer. – Det är ju regler om hur stark till exempel misstankegraden ska vara. De här uppgifterna kan ju dyka upp efter några år, och om man då ska söka något jobb, då kan det vara svårt att få rättelse så långt i efterhand, säger Rolf Samuelsson. RÅ positiva En av remissinstanserna som välkomnar förslaget är Riksåklagaren. RÅ vill helst utvidga det till att omfatta även de som till exempel hjälpt till vid allvarliga brott. – När det gäller grov organiserad brottslighet så gäller det ju att komma åt alla som är involverade i den grova brottsligheten, och straffvärdet kan vara lika högt oavsett om det är det fullbordade brottet, eller om det är så att man deltagit genom stämpling eller förberedelse, säger Kristina Tollbäck, utvecklingschef hos Riksåklagaren. Förslaget ska nu bearbetas inom justitiedepartementet. Tidigast om några månader väntas regeringen lägga fram sitt förslag på hur en ny lag ska se ut.
Nina Odermalm Schei, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".