Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Långsam utbyggnad av 3G-nät

Publicerat torsdag 26 september 2002 kl 11.00
3G-utbyggnaden utanför storstadsområdena går långsamt. Det visar en enkätundersökning som Kommunförbundet nu gör. Av de ansökningar om bygglov för nya telemaster, som teleoperatörerna skickat in till kommunerna, har endast en tredjedel behandlats.
Det tar ofta lång tid att få bygglov för nya telemaster för 3G-telefoni. Det visar en enkätundersökning som kommunförbundet nu genomför bland Sveriges kommuner. Hittills har 120 av landets kommuner svarat på enkäten. Svaren visar att en knappt en tredjedel av de ansökningar om bygglov för de nya telemaster som kommunerna fått in har behandlats. Enligt många kommuner beror den långsamma handläggningen på att ansökningarna ofta är bristfälliga och att det det finns opinion mot att de nya masterna ska sättas upp i t.ex. bostadsområden. Kommunförbundet har bett landets kommuner att redovisa hur de hanterar teleoperatörernas planer på att bygga master för 3G-telefoni i kommunen. Och av de 120 kommunerna som hittills svarat kan man utläsa att telebolagens kritik till viss del är befogad, säger Reigun Tune Hedström, ansvarig för 3G på Kommunförbundet. Men kommunerna tar inte på sig all skuld till att teleoperatörerna är försenade med sina 3G-nät. Ofta är teleoperatörenas ansökningar alldeles för dåligt underbyggda och teleoperatörerna verkar inte riktigt ha förstått att det är svårt att sätta upp höga telemaster i tätbebyggda områden. Det anser Anders Tingvar, som är stadsbyggnadsdirektör i Lunds kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".