Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norsk fisk t.o.r Kina

Publicerat torsdag 26 september 2002 kl 12.30
Norge förlorar alltmer av fiskförädlingen till Kina, som köper upp fryst fisk. Det är betydligt billigare att filea och rensa fisken i Kina än i Norge. Hos de norska producenterna är oron stor eftersom man sett en rad företag gå i konkurs i år.
Stora lastfartyg kör den frusna fisken från Norge till Kina. Det är torsk, havskatt, kolja, lax och sill. Transporten går över halva jordklotet, men den är ändå billig och arbetskraften i Kina kostar betydligt mindre än den norska. Dammsuger marknaden De små norska förädlingsföretagen längs kusten förlorar i konkurrensen. Det kostar tre gånger så mycket att rensa och filea fisken i Norge än i Kina. När kineserna bearbetat den norska fisken skickas den tillbaka till Europa och kan säljas billigare än om den hade rensats i Norge. I år har mängden frusen fisk till Kina femdubblats. – Oron är stor bland de norska fiskeföretagarna som upplever att kineserna dammsuger deras marknad, säger Berit Hansen på Fiskeri- och havsbruksnäringens landsförening. Konkurser i Norge Hittills i år har 20 norska förädlingsföretag gått i konkurs, det är en ökning från förra året. Tiderna är extra tuffa nu på grund av den starka norska kronan som gör norska exportvaror dyrare för utlänningar. Dessutom finns mer fisk på marknaden nu än tidigare. För de norska producenterna är nu den stora utmaningen att övertyga köparna om att kvalitén på den norskbearbetade fisken är bättre än den norska fisken från Kina.
Beatrice Janzon, Oslo
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.