Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringsbolagen chockhöjer premier

Publicerat torsdag 26 september 2002 kl 16.57
Försäkringsbolaget Trygg-Hansa meddelade på torsdagen att det höjer sina trafikförsäkringar med upp till 50 procent i höst. Flera försäkringsbolag har eller är också på väg att höja premierna på exempelvis hem- och villaförsäkringar.
Höjningarna försvaras från ett kanske lite oväntat håll, nämligen Konsumenternas Försäkringsbyrå, där Gunnar Olsson är chef. – Om man skulle titta generellt på exempelvis hem- och villaförsäkringar, kan man konstatera att priserna legat stilla under många år. Sedan 1993 då vi började med prisjämförelser har premierna i stort sett legat stilla på hem- och villaförsäkringar, och det är ju klart, att så kan man inte driva försäkringsrörelse. 30-procentiga höjningar Ett efter ett aviserar försäkringsbolagen om premiehöjningar i storleksordningen 10 till 30 procent i år på sakförsäkringar. I vissa fall är det betydligt mer, som till exempel trafikförsäkringen hos Trygg-Hansa. Motiveringen är att sakförsäkringarna länge varit olönsamma, att raset på börsen gjort att det inte längre går att hålla premierna nere med hjälp av bidrag från försäkringsbolagens kapitalförvaltning, och då återstår bara premiehöjningar. ”Alternativet sämre kvalitet” Lite märkligt kan tyckas, att den som ska försvara konsumenternas intressen mer eller mindre välkomnar de här höjningarna, men alternativet är att försäkringsskyddet - det vill säga innehållet i försäkringarna - försämras när bolagen måste spara, säger Gunnar Olsson, och det har redan skett. – Det kan vara till exempel att man plockar bort en del moment i försäkringen. Man sätter upp maxbelopp som man till exempel gjort med rättsskyddet, där har maxbeloppet varit 100 000 kronor de senaste 10-20 åren, och det är ju inte bra för konsumenterna. Då får man ju ett sämre försäkringsskydd än man annars skulle ha. Cyklar är ett annat exempel där man infört maxbelopp, och det finns flera, flera andra exempel. En liten tröst är kanske att det inte inte blir några nya höjningar den närmaste tiden – i alla fall inte enligt Gunnar Olssons bedömning. – Jag tror att nu har man gjort de här höjningarna, och sedan är det inget försäkringsbolag som vågar höja de närmaste åren.
Sören Granath
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".