Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen kritisk till vapenförvaring hemma

Publicerat fredag 27 september 2002 kl 12.38
Polisen är kritisk till förslaget om att hemvärnsmän även i fortsättningen ska få förvara automatvapen i sina hem, utan vapenskåp. Vapnen är mycket attraktiva i kriminella kretsar och är för enkla att stjäla, säger Claes Johansson, vapensakkunnig på Rikspolisstyrelsen.
– Överhuvudtaget är hemvärnsvapnen attraktiva i kriminella kretsar och därför måste man ha en högre säkerhetnivå, säger Claes Johansson. Men man menar ju att det här är både rationellare och billigare att ha det i hemmet? – Man ska ha klart för sig att man gentemot civila vapeninnehavare höjer förvarningsnivån från år till år, har gjort de senaste femton åren. Och då behöver man även göra det på hemvärnsvapen menar vi, säger Claes Johansson. Det är en ny utredning som föreslår att hemvärnsmännen ska få fortsätta förvara vapnen hemma. Förutom att automatvapnen är attraktiva i kriminella kretser tillkom utredningen om förvaring av hemvärets vapen efter att flera hemvärnsmän misskött sitt ansvar för vapnet, tex varit berusade och skjutit omkring sig. Men utredaren, överste Christer Svensson, tycker alltså att automatvapnen även i fortsättningen ska förvaras i hemmet utan vapenskåp. Vapnen ska dock vara ”delade”, det vill säga med delarna gömda på olika ställen i lägenheten, och låsta med ett så kallat patronlägeslås. Ett lås som om det visar sig fungera, till nöds kan accepteras, enligt Rikspolistyrelsen Detta är enligt utredningen billigare och mer rationellt. Dessutom befarar utredaren Christer Svensson att många hemvärnsmän skulle hoppa av om de inte fick ha vapnet i hemmet, liksom att färre skulle söka sig till hemvärnet av samma skäl. Men detta är ett argument som Claes Johansson på Rikspolistyrelsen inte kan förstå. – Det väsentliga är inte att ha vapen som sådant utan att ställa upp som hemvärnsman, säger han. Att enbart dela vapnet räcker inte anser Claes Johansson på Rikspolisen, däremot kan han till nöds tänka sig det så kallade patronlägeslåset. – Bara själva delningen i sig är inte lösningen, utan i så fall måste det kompletteras med att huvuddelen förses med ett patronlägeslås därför att annars är inte förvaringen tillräckligt bra.
Thomas Ritter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".