Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Östimor med i FN

Publicerat fredag 27 september 2002 kl 13.04
FN får på fredagen sin 191:a medlemsnation när Östtimor väljs in i världsorganisationen. Men det sker utan firande i landet som efter lång kamp blev självständigt för tre år sedan.
Flaggorna är gömda, trummor och andra instrument är tysta, inga glädjescener märktes på gatorna i Östtimor på fredagen. Det borde vara en dag att fira, men i det fattiga landet som blir FN:s 191:a medlemsnation passerar högtidsdagen relativt obemärkt. Världens nyaste stat Östtimor, som vunnit frihet från indonesiskt förtryck, är världens färskaste nation. Det är bara fyra månader sedan landet fick en egen president. Xanana Gusmao valdes med stor majoritet till landets förste statschef. Såren och spåren efter den långa befrielsekampen och det blodbad som följde efter folkomröstningen för tre år sedan, det som banade väg för självständigheten är långt i från läkta. Östtimor är Asiens fattigaste land där bistånd är en viktig del av nationalbudgeten.En stor del av befolkningen lever på jordbruk. Infrastrukturen var svag redan före den förstörelse som skedde för tre år sedan. Förutom flera tusen mänskliga offer förstördes vägar, broar, regeringsbyggnader, kraftverk, telelinjer när den indonesiska armén och pro-indonesiska milisförband försökte krossa självständighetsdrömmen. FN fortfarande kvar FN:s fredsbevarande styrka återställde viss ordning i landet. FN styrde Östtimor under tiden efter självständighetsförklaringen fram till i våras och fortfarande finns 5 000 FN-soldater kvar, dessutom ytterligare 1 200 internationella poliser och administatörer. – Avstå om möjligt från väpnad kamp. Det rådet gav på fredagen president Gusmao till andra befrielserörelser som kämpar mot en övermakt. Priset kan vara alltför högt, sa Gusmao i en intervju. För de 800 000 invånarna i det lilla landet är den närmaste framtiden knappast ljus. En förhoppning står till olja och gasfyndigheter. Det finns oljereserver i havet, men trots ett förmånligt avtal med Australien, grannen i öster, finns oljebolag som bromsar. Össtimor blir inget asiatiskt Norge i en handvändning. Utanför FN:s högkvarter i New York hissas på fredagen Östtimors flagga vid sidan av etthundranittio andra nationsflaggor när president Gusmao talar till generalförsamlingen.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".