Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtta år sedan Estonia sjönk

Publicerat lördag 28 september 2002 kl 12.30
På lördagen var det åtta år sedan Estonia förliste ute på Östersjön och 852 människor omkom, men fortfarande finns det inget svar på varför fartyget sjönk och vem som bär ansvaret. När det i vintras blev klart att det inte blir någon rättslig prövning i skuldfrågan här i Sverige inleddes en fransk rättsprocess, men den har nu gått i stå på grund av en konflikt mellan den franska advokaten och svenska försäkringsbolag.
– Vi kämpar ju mot det målet att vi ska få reda på sanningen, säger Elisabeth Nilsson som förlorade sin make i fartygskatastrofen och som har svaga förhoppningar om att en rättegång om ansvaret ska bli av. Den franska rättsprocessen tog fart i vintras sedan Högsta domstolen i Sverige hade avslagit de anhörigas begäran om en rättegång kring vem som bär ansvar för Estonias förlisning. Nära 1 000 anhöriga stämmer Arbetet för en rättslig prövning i Frankrike har pågått sedan 1996 eftersom klassningssällskapet Bureau Veritas, som godkände Estonia, är franskt, men eftersom parallella rättsprocesser inte får pågå var man tvungen att invänta besked om det skulle bli rättegång i Sverige eller inte. Nära 1 000 anhöriga, varav hälften svenskar, har stämt Bureau Veritas och det tyska Mayervarvet, som byggde Estonia, och svenska Sjöfartsverket. Vill inte betala allt Utgifterna för den franska processen har hittills täckts av de svenska anhörigas hemförsäkringar. Det kostar lika mycket att driva ett mål oavsett antal målsäganden, och det anses också ge tyngd att alla anhöriga har lämnat en gemensam stämningsansökan, men nu vill försäkringsbolagen inte längre stå för hela kostnaderna, utan enbart betala för den andel som de 150 svenskarna som har hemförsäkringar utgör. Det franska ombudet, advokat Eric Schmill, anser med detta att han inte kan fortsätta driva ärendet, eftersom de anhöriga i till exempel Baltikum inte har samma rättskydd som svenskarna. Han tycker att försäkringsbolagen med det har brutit en överenskommelse. Men Folksam, det försäkringsbolag dit de flesta av Estoniaoffrens svenska anhöriga hör, anser inte att en överenskommelse är bruten. Den ingicks med anhörigföreningen DIS, som upphörde vid årsskiftet. – Vi kommer ju att fortsätta betala våra försäkringstagares andel i de kostnader som uppstår för det franska ombudet, säger Kim Esk Engström biträdande skadechef på Folksam. Men det franska ombudet säger ju att han inte kan driva det här om inte försäkringsbolagen ställer upp med hela kostnaden? – Det är det franska ombudet som måste avgöra om han kan driva det här vidare eller inte. Och ni är inte villiga att gå in med mer pengar i det här för att få igång en process? – Inte inom de här frågorna går vi in med försäkringstagarna och pengar, säger Kim Esk Engström. Nej, Folksam vill inte bekosta hela processen i Frankrike, även om det inte innebär merkostnader för bolaget, och advokat Schmills arbetet ligger alltså nere tills vidare. Åtta år har gått sedan Estonia sjönk och Elisabeth Nilsson och de andra anhöriga får tydligen vänta ännu längre på svaret till den fråga de ställt i så många år. – Jag vill veta sanningen om förlisningen och vilka som bär ansvaret till den, varför olyckan hände, säger Elisabeth Nilsson.
Anna Lithander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".