Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya uppgifter om lettiskt biståndsprojekt

Publicerat söndag 29 september 2002 kl 12.35
Det har kommit fram nya uppgifter krings det svenska biståndsprojekt i Lettland som Ekot rapporterade om nyligen och som gick ut på att bland annat restaurera en gammal synagoga i en by utanför den lettiska huvudstaden Riga, detta trots att den judiska församlingen i Riga inte bryr sig om synagogan längre. Nu visar det sig att det var statsminister Göran Persson själv som mest aktivt drev på för att biståndsprojektet skulle genomföras.
Det är regeringen, som genom ett beslut av kulturminister Marita Ulvskog, har finansierat det lettiska biståndsprojektet med 12 miljoner kronor. Pengarna kommer från den såkallade Östersjömiljarden. 1 000 miljoner kronor av skattemedel som statsminister Göran Persson och regeringen har skaffat sig rätt att i princip fritt få förfoga över. Pengarna slut 12-miljonersprojektet i Lettland gick ut på att med svenska experters hjälp restaurera tre kulturbyggnader, och lära letterna hur sådant går till, en av byggnaderna var en synagoga i den lilla fattiga byn Sabile. Men som Ekot berättade nyligen, så är pengarna nu slut, och vad gäller arbetet med synagogan så behövs det upp till 1,5 miljoner kronor till för att få det klart. Dessutom: Den judiska församlingen i Riga bryr sig inte om synagogan, det finns nämligen inga judar kvar i Sabile längre, de mördades av lettiska nazister under kriget. Göran Persson drivande Nu har Ekot fått del av nya uppgifter om hur det här svenska biståndsprojektet egentligen kom till. Det är inte Lettland som har bett om det, nej, den kanske mest drivande kraften bakom biståndsprojektet har varit Sveriges statsminister Göran Persson. Han har personligen flera gånger lanserat det i samtal och brevväxling med den tidigare lettiske presidenten Guntis Ulmanis. Det framgår av brev och rapporter som Ekot har läst att en viktig anledning till Göran Perssons engagemang i just det här biståndsprojektet, med bland annat synagogan, är att han skulle vilja se det kopplat till sitt eget svenska projekt, ”Levande historia”, som ska upplysa om Förintelsen, och som han har fått stor uppmärksamhet för. Framtiden oklar Men nu är alltså de svenska biståndspengarna slut och de lokala lettiska eldsjälarna bakom synagogeprojektet i Sabile vet inte hur de ska ha råd att betala uppvärmning och bevakning av synagogan i vinter. Man är rädd för att nynazister ska fördärva ytterväggarna med hakkors, och vad händer om nån illvillig får för sig att försöka tända eld på den vackra byggnaden? Just nu pågår desperata diskussioner med kommunen, skulle man kunna flytta in turistbyrån i synagogan och på det sättet få in lite hyra som kan användas till de mest nödvändiga omkostnaderna i vinter? I den judiska församlingen i Riga visste man för övrigt inte, förrän Ekot upplyste om det, att pengarna till restaureringen av synagogan har kommit från skattebetalare i Sverige. I församlingen har man hittills trott att det är den amerikanske finansmannen och miljardären George Soros som har betalt alltihop med pengar från sina hjälpfonder. Det var alltså kulturminister Marita Ulvskog som på regeringens vägnar formellt beviljade pengar till det här biståndsprojektet i Lettland. Ekot har förgäves sökt henne för en kommentar.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".