Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer än 2 000 döda under 2 års intifada

Publicerat lördag 28 september 2002 kl 12.40
Den israeliska arméns belägring av den palestinske presidenten Yassir Arafat i hans kanslibyggnad i Ramallah på Västbanken är inne på andra veckan. Efter att ha raserat samtliga byggnader, utom Arafats kontor, på det palestinska presidentområdet i Ramallah vägrar Israel, trots resolutioner i FN:s säkerhetsråd och påtryckningar från USA att lätta på belägringen. Det innebär att Arafat får övervara tvåårsdagen av den andra, så kallade al-Aqsa-intifadan med israeliska stridsvagnskanonrör tio meter från sitt fönster.
När den dåvarande oppositionsledaren Ariel Sharon begav sig upp på Haram el-Sherif i Jerusalem, den för muslimer tredje heligaste platsen i världen, för jämt två år sedan, visste han vad han gjorde. Han visste att hans besök skulle utlösa omfattande protester bland den palestinska befolkningen i Jerusalem, på Västbanken och i Gaza. Vann med förlorade Ariel Sharons provokation gick hem. I det efterföljande valet vann han israelernas förtroende och blev Israels nye premiärminister efter Ehud Barak, som föll på att han inte kunde leverera fred till det krigströtta, israeliska folket. Sharon vann valet, men han förlorade freden. Sitt vallöfte att få ett slut på den terror som plågar israeler han på intet sätt kunnat infria. Istället har hans politik inneburit ytterligare plågor för ett redan hårt prövat folk - och för det folk han vill skydda sina egna från. Öppnade väg för extremister Under de två år som gått sen Sharons besök på Haram el-Sherif har över 600 israeler och nära 1 600 palestinier dödats. Sharons sätt att slå till mot de mer moderata palestinska krafterna har öppnat vägen för palestinska extremister, som utan större svårigheter kunnat infiltrera det egentliga Israel och i våg efter våg av självmordsattacker slagit sönder allt hopp om fred. Förmås flytta Sharons ofta uttalade mål, det som kallas Transferering, verkar nu vara det han strävar efter. Den palestinska befolkningen på Västbanken och i Gaza ska trakasseras så hårt, och deras ledarskap ska förödmjukas så djupt, att det enda återstående valet blir att flytta över Jordanfloden till det, som i Ariel Sharons ögon, är det enda Palestinska landet, som behövs: Jordanien. Hur fantastiska de tankarna än kan te sig, så är de en politisk realitet i breda kretsar i det styrande skiktet i Israel idag. Ariel Sharon har personligen talat om den typen av lösning under många år. I skyddet av ett USA som är fullt upptaget av sin stämpling mot Irak, kanske det kommer att lyckas.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".