Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunala löner fortsatt på efterkälken

Publicerat måndag 30 september 2002 kl 05.00
Trots ett avtal med de största procentuella påslagen inom LO i den senaste lönerörelsen visar det sig nu att förbundets medlemmar fortsätter att halka efter. På måndagen startar de regionala avtalskonferenser som i praktiken kommer att avgöra om avtalet ska sägas upp i förtid.
– Vi kan ju inte vara nöjda med det resultat vi ser efter de två första avtalsåren. Det ska vi nu också diskutera med 500 företrädare ute på våra avtalskonferenser, och då är det så att vi måste ju sätta det här utfallet också i relation till vad vi gör för bedömningar och möjligheten att ha framkomlighet att få till ett bättre avtal, säger Kommunals avtalssekreterare Håkan Pettersson. Och vilken bedömning gör du där nu? – Jag gör ingen bedömning förrän jag har träffat avtalskonferenserna. I Stockholms stad har kommunalarna röstat för att avtalet ska sägas upp och menar att många ute i landet tycker likadant. – Om avtalet sägs upp så måste ju riktlinjen vara att vi får ett bättre avtal istället, och jag anser att vi borde ha ganska så goda möjligheter att få till stånd ett bättre avtal. Vi får heller inte glömma bort att vi har haft en valrörelse och vi får heller inte glömma bort vad politikerna har sagt i valrörelserna, att Kommunals medlemmar ska ha högre löner, säger Dan Raskler som är förtroendevald i Kommunals sektion Enskede-Årsta i Stockholm och åsyftar löneökningar för Kommunals 400 000 medlemmar i kommuner och landsting. Dyster läsning Den senaste statistiken är dyster läsning för förbundet. Målet när det nu gällande avtalet tecknades för två år sedan var att lönerna skulle öka så mycket att kommunalare med gymnasial yrkesutbildning 2003 skulle ha nått samma lön som en verkstadsarbetare inom industrin - uppskattningsvis drygt 19 000 kronor. Det målet är lika avlägset nu som då, säger Håkan Pettersson. Ny statistik över löneökningarna som Kommunal sammanställt efter vårens förhandlingar, och som täcker in drygt 90 procent av medlemmarna, visar att lönerna i år ökat med 3,9 procent - 3,7 procent var garanterat i avtalet. Utöver det fick kommunalarna i snitt alltså litet drygt två tiondels procent. Metall, som i år enligt avtalet får 2,7 procent räknar med ett utfall på mellan 3,5 och 3,7 procent. Ungefär likadant ifjol I stort sett likadant såg det ut förra året. Då var genomsnittslönen för en kommunalare 15 400 kronor, i år uppskattar kommunal att den ökat till 16 000 kronor. En tiondel av medlemmarna tjänar mindre än 13 800 kronor i månaden. I slutet av oktober fattar förbundsstyrelsen beslut om det nuvarande avtalets sista och tredje år ska sägas upp. I så fall upphör den fredsplikt som nu gäller och medlemmarna kan ta till strejkvapnet.
Pia Lille

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".