Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

HD prövar dom om sambandscentral

Publicerat måndag 30 september 2002 kl 05.00
Högsta domstolen inleder på måndagen en rättegång om sambandscentralen under EU-toppmötet i Göteborg förra sommaren. Åtta ungdomar som i dömts till fängelse för att ha skickat sms-meddelanden till sina kamrater på stan om var polisen befann sig, vill ha sina straff sänkta eller helt bli frikända.
– Det är glädjande att se att högsta domstolen tar upp det och att det går fort och att vi får ett slutligt avgörande hur man ska bedöma brottsligheten i det där sammanhanget. Där finns uttalande i domarna som är konstiga. Man har på uppsåtsidan bland annat klumpat ihop dem och använt uttrycket ”liknande politisk inställning” som något slags samlande begrepp för att visa att det fanns uppsåt hos alla, och sådana där egendomliga skrivningar känner vi ju inte till tidigare så ofta i svensk rätt, säger Eric Östberg, tidigare åklagare vid Haagtribunalen och numera ledamot i Helsingforskommittén som granskat domarna efter Göteborgskravallerna. Svidande kritik mot domarna Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter gick i våras igenom domarna som fallit efter kravallerna i Göteborg. Resultatet var en svidande kritik mot domstolsväsendet och polisen, och enligt Eric Östberg är domen om den så kallade sambandscentralen en av de mest intressanta, både vad gäller ansvarsfrågan och straffen: – Kan man hos alla säga att 'vi sitter och gör det här och skickar ut de här meddelandena för att dessa människor ska begå ett så grovt brott'? Och så när det gäller påföljden så tänker jag naturligtvis på att det här är ungdomar, tidigare ostraffade, och varken deras ålder eller tidigare straffria leverne har ju kommit till synes i straffmätningen, säger Eric Östberg. Fängelse i mellan tre och fyra år De åtta ungdomarna skickade under EU-toppmötet sms till sina kamrater med information om var polisen befann sig. Tingsrätten betraktade det som anförande av upplopp och dömde dem till fängelse i mellan tre och fyra år. Hovrätten däremot lindrade straffen till mellan ett år och fyra månader, och två år och fyra månader, eftersom man istället ansåg att det handlade om medhjälp till upplopp. Christian Diesen, professor i processrätt, delar Eric Östbergs uppfattning om att sambandet mellan sms:en och kravallerna inte är styrkt. Dessutom är han kritisk till det som han betraktar som kollektiva straff: – Här sitter alltså en grupp ungdomar och vem som gjort vad har man inte kunnat kartlägga utan alla döms för allt som har skett under en längre period där, säger Christian Diesen. Första domen från kravallerna i HD Att HD tar upp mål är ovanligt, och målet om den så kallade sambandscentralen är det första från EU-kravallerna i Göteborg som HD väljer att pröva både vad gäller frågan om ansvar och frågan om påföljd. Enligt Eric Östberg är det inte osannolikt att HD sänker straffen för de åtta ungdomarna ytterligare: – Jag ska inte föregripa någon HD-dom, men för egen del skulle jag inte blir förvånad om någon eller några av de här blir frikända, säger han.
Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".