Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tvång mot äldre dementa vanligt

Publicerat söndag 29 september 2002 kl 16.14
I Sverige är det vanligt inom äldrevården att man låser in äldre dementa, trots att det inte finns några lagar om tvångsåtgärder inom äldreomsorgen. En arbetsgrupp som regeringen har tillsatt ser nu över hur en lagstiftning skulle kunna se ut.
Britt-Marie Lundqvist undersköterska på Stureby Sjukhem i Stockholm tycker att tydligare regler vore bra: – Många tror ju kanske inte att man behöver ha någon lagstiftning. Alla tror att det är fina tanter och farbröder vi har att göra med och en dement kan försvinna på en sekund. Då kan man behöva låsta dörrar eller liknande på avdelningar? – Ja, åtminstone där jag arbetar nu har vi det, men de kommer ut i alla fall. På sjukhemmet i Stureby har de boende just ätit mat och de flesta har dragit sig tillbaka för att sova middag. Avdelningen har bara 10 boende och för personalen är det inga problem att hålla dem under uppsikt. Dessutom har man kodlås på dörrarna till avdelningen. Ingen lagstiftning idag Genomförda studier visar att det är relativt vanligt med låsta dörrar och på vissa håll även bälten att spänna fast de boende i. Det regeringens Demensgrupp nu utreder i är om den här typen av frihetsberövanden borde regleras. I dag finns ingen lagstiftning på området. I Norge finns just nu ett lagförslag vad gäller tvångsåtgärder mot äldre på remiss. Den svenska Demensgruppens arbete går dock i första hand går ut på att försöka hitta en lösning som inte bygger på lagstiftning, utan på utbildning av personal och ökade resurser, för att därigenom minska behovet av tvångsåtgärder. – Problemet är ju att personalen som jobbar ute i vården ganska ofta, på grund av hur vården ser ut idag, är tvungna att genomföra sådana här handlingar, till exempel att man sätter upp kodlås på dörrar och annat som då inte finns lagreglerat så man gör då i princip lagbrott, säger Catharina Morthenson Ekelöf, sekreterare i regeringens arbetsgrupp för demensfrågor. Förekommer det ofta? – Det förekommer relativt ofta, enligt Socialstyrelsen, säger Catharina Morthenson Ekelöf. ”Etiskt dilemma” En tänkbar utveckling är att åtgärder som tvångsinlåsning eller fastspänning bara ska få användas efter att personal rådgjort med den berörda eller anhöringa. Ulla Höjgård, chef för socialstyrelsen äldreenhet säger att rättsläget måste bli klarare: – Det här är ett svårt etiskt dilemma för personalen och därför behövs det också en tydlighet om var gränserna går. Ulla Höjegård säger också att det framförallt är ett problem för de dementa eftersom de riskerar att hamna i en rättosäker situation. Borde det i en sådan här lagstiftning också bli enklare för personalen att tillgripa den här typen av åtgärder? – Nej, det tycker jag inte, säger Ulla Höjegård.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".