Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöhotet mot Kina växer

Publicerat måndag 30 september 2002 kl 13.03
Kina har så stora miljöproblem att de kan äventyra landets framtida välfärd. Trycket på skog, mark och vatten är alldeles för hårt,framgår av en ny rapport från FN:s utvecklingsprogram UNDP.
Rapporten har sammanställts vid Stockholm Environment Institute och huvudförfattare är Karl Hallding, som säger så här om situationen: – Luften är kraftigt förorenad i alla städer. Norra Kina tillhör världens mest vattenknappa områden. Vattenbrist De krympande vattenresuserna är ett av Kinas största problem. Stora befolkningskoncentrationer finns i landets östra del där vattentillgångarna inte räcker till. 700 miljoner kineser saknar tillgång till rent dricksvatten. Jordbruket förorenar vattnet med höga halter bekämpningsmedel, en ineffektiv konstbevattning slukar stora vattenvolymer, som i hög utsträckning dunstar bort. Detta har redan fått allvarliga följder, säger Karl Hallding. – Vi ser framför oss stora konfliktrisker mellan det inre av Kina där man använder mer och mer vattenresurser, och det östra Kina, dit vattenresurserna inte når längre. Vi kan ta exemplet med Gula floden, som numera inte når havet alls under ungefär hälften av årets dagar. Tiotusentals döda Trycket på den knappa jordbruksmarken och vattnet, nedhuggningen av skog leder till en omfattande erosion. Nära två tredjedelar av Kinas yta är påverkad av jorderosion. Detta i sin tur leder till sandstormar, som ibland drar in över huvudstaden Beijing. Energiproduktionen bygger på smutsig koleldning och luftföroreningarna beräknas orsaka 23 000 dödsfall varje år. Ett miljömedvetande börjar väckas hos befolkningen, men efterlevnaden av miljölagarna och kontrollen av industrin är mycket bristfällig. – Man vet ganska väl att situationen är ohållbar, säger Karl Hallding. Men man vet inte riktigt hur man ska bete sig. ”Månghövdad drake” Visserligen är Kina på väg mot marknadsekonomi, men beslutsfattandet sker till stor del enligt gammalt planekonomiskt mönster, enligt rapporten. Oklara ansvarsförhållanden, många olika myndigheter med motstridiga intressen försvårar kontrollen. Administrationen av vattenresurserna liknas i rapporten vid en månghövdad vattendrake. Nu måste Kina välja väg. Det ohållbara utnyttjandet av mark och vatten kan omöjligt bära en växande befolkning är slutsatsen i rapporten. – Vi visar här att det är fullt möjligt och rimligt att vända utvecklingen till något som är bättre. Inte hållbar utveckling, men någonting vi kallar för en ”grön reform”, med mer medbestämmande och en väsentligt mycket bättre miljö.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".