Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer hemsjukvård i framtida äldreomsorg

Publicerat måndag 30 september 2002 kl 19.05
På måndagen presenterade svenska kommunförbundet en rapport om äldreomsorgen, hur den ser ut i dag och vilka utvecklingstendenser som kan skönjas för framtiden.
–Det är över 240 000 människor i Sverige som idag får hjälp av hemtjänsten eller i särskilt boende. Det antalet kommer att öka de närmaste åren eftersom de över 85 år ökar sen kommer det att vara tämligen konstant. –Jag tror att med ett satsande på hemvård och hemsjukvård skulle resurserna kunna räcka bättre än vad de gör idag. Det tror jag är det som kommer att bli den närmaste tidens utveckling, sen finns det ju mycket kvar att göra. Att börja bygga bostäder gör man ju inte från en dag till en annan, säger Margareta Spjuth är chef för sektionen äldreomsorg och sjukvård på kommunförbundet. Vad gäller just bostäder går utvecklingen mot att allt fler äldre ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt och utrustas med enklare tekniska hjälpmedel, så att behovet av hemtjänstpersonal minskar. Att anpassa boendet till exempel genom att ta bort trösklar, kan också göra skillnad. Men ett stort problem inför framtiden är att allt färre söker sig till arbeten inom vården. Just nu pågår diskussioner om att låta vuxna som vill byta till vårdyrket ska ges skräddarsydda utbildningar till till exempel undersköterska, baserade på deras egna grundkunskaper. Men det räcker inte, menar Margareta Spjuth. –Förutom det med löner, som ju alltid förs fram när det gäller vårdområdet, så kommer det att krävas en god arbetsmiljö, spännande utveklingsmöjligheter, karrirärmöjligheter kanske, möjligheter till vidareutbildning och kompetensutvecking. En mängd sådana saker kan få betydelse. –Vi pratade också på seminariet om it-utveckling av vården och att det kan locka ungdomar kanske att mer ägna sig åt det så att det inte bara blir bemötandet och kontakten med de gamla utan också en del annat som kan följa med, säger Margareta Spjuth.
Ulrica Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".