Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Drogtester på värnpliktiga kan bli tillåtet

Publicerat tisdag 1 oktober 2002 kl 05.00
Redan nästa år kan det införas drogtester av värnpliktiga. En utredning föreslår att lagen ändras så att slumpvisa drogtester bland värnpliktiga blir tillåtna. Bakom utredningen står försvaret och de värnpliktigas egen organisation, Värnpliktsrådet.
–Jag vet inte om det skulle hjälpa så mycket med slumpvisa drogtest. I så fall ska man drogtesta alla vid inryckning. Lite kränkt blir man nog ändå, säger Jimmy Mané. –Jag håller med Jimmy att alla ska drogtestas. Det är bra att drogtesta värnpliktiga, säger Miko Keränen som tillsammans med Jimmy Mané gör lumpen vid livgardet i Stockholm. Säkra arbetsmiljön Försvarsmakten och Värnpliktsrådet vill att pliktslagen ska skrivas om så att det blir möjligt att drogtesta värnpliktiga. Det handlar om att säkra arbetsmiljön, heter det. Försvarsmakten har redan inlett ett provperiod med drogtester bland sina anställda, och nu är det alltså dom värnpliktigas tur tycker man. Försvarsmakten utreder Regeringen har gett försvarsmakten i uppdrag att utreda hur testerna i praktiken ska kunna genomföras och på tisdagen ska utredningen överlämnas till regeringen. Slumpvisa drogtester Förslaget innebär att från och med nästa år ska slumpvisa drogtester i säkerhetssyfte kunna göras på cirka en fjärdedel av de 16 000 som gör sin värnplikt på landets regementen. –Vår högste chef överbefälhavaren anser att de värnpliktiga ska ha precis samma möjligheter att få en säker arbetsmiljö som övrig anställd personal i försvarsmakten. Alla värnpliktiga som rycker in kommer att hantera skjutvapen och skarp ammunition. Det är ett riskfyllt arbete, säger Wille Bergöö, stabsläkare hos försvaret. Förebyggande åtgärd Wille Bergöö vill inte se drogtesterna som ett sätt för att komma åt personer med missbruksproblem, utan i stället som en förebyggande åtgärd. Om ett drogtest påvisar alkohol eller andra droger ska en utredning ta vid och om det visar sig att det handlar om missbruk kan den värnpliktige bli hemskickad för behandling. Wille Bergöö kan inte heller se att testerna skulle äventyra den personliga integriteten. –Nej, det kan jag inte. Provsvaren hanteras under sekretess. Ingen obehörig kan få tillgång till testresultaten. Om en person vägrar, vad gör ni då? –Det går inte att göra några generella direktiv. Man måste då göra en rehabiliteringsutredning för att se vad är orsaken till att just den här personen vägrar. Fortsätter den kan man bli tvungen att överväga en omplacering till en mindre riskfylld arbetsuppgift, säger Wille Bergöö.
Anna Lithander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".