Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny flyktingsluss öppnas bakom ryggen på kommunen

Publicerat tisdag 1 oktober 2002 kl 05.00
På tisdagen öppnar Migrationsverket en ny asylsluss med 300 platser i Hässleholm för att kunna snabbutreda asylsökande från bland annat östeuropa. Men placeringen av slussen sker mot kommunens vilja. Kommunen informerades inte ens om förhandlingarna med en privat hyresvärd.
– Jag tycker abolut att man ska informera kommunen, så att kommunen får säga någonting om det, även om det är så att formellt kan kommunen inte stoppa det om det är en privat anläggning. Men man borde åtmnstone informera kommunen, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Bengt Andersson. Het potatis Den nya asylslussen har varit en het potatis, Redan i våras förhandlade Migartionsverket om den gamla garnisonen i Hässleholm, men stoppades då av kommunledningen. Därefter har man förgäves försökt på ort efter ort. Hemliga förhandlingar Till slut valde man, bakom ryggen på kommunledningen i Hässleholm att i hemlighet förhandla med ägarna till en konfernsanläggning strax utanför stan, först för några dagar sen informerades kommunledningen och då via media. Kommunalrådet Bengt Andersson talar om ökade kommunala kostander, men han fruktar också bråk och kriminalitet. – Vi vet ju att det är problem med den typen av flyktingar som kommer från öststaterna och det har varit problem på andra ställen och det blir det också här. Vi tycker inte om det. Kommunen överreagerar Migrationsverkets regionledning säger att förhandlingarna var tvungna att ske i hemlighet eftersom det var en privat hyresärd inblandad, och Björn Karlsson som nu ansvarar för att verksamheten nu kommer igång tycker att kommunledningen i Hässleholm överreagerar. – Kommunalrådet har ju gått ut, tycker jag, i väldigt negativa ordalag och bara sett på eventuella problem som kan uppstå. Men jag tror inte att problemen blir större än att vi kan hantera dem. Tror du att det kan bli problem att samarbeta med kommunen när de uppenbarligen inte vill ha anläggningen här? – Det här är något Bengt Andersson får svara för rent personligen. Vi har ju mött väldigt mycket positiva kommentarer när vi pratat från folk runtikring detta, säger Björn Karlsson. Kommunerna ovilliga Men trots dom 300 akutplatserna i Hässleholm så fattas ett par tusen platser för att klara alla asylsökande dom kommande månaderna, och Björn Karlsson är oroad över att kommunerna är så ovilliga att ställa upp. – Jag tycker det är en brist på solidaritet när man inte hjälps åt, utan man försöker hela tiden bolla över det på någon annan. Jag tycker det är motbjudande, säger Björn Karlsson.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".