Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärtsjuk nekades vård – nu prickas läkaren

Publicerat tisdag 1 oktober 2002 kl 05.00
Kammarrätten tilldelar en stockholmsläkare en erinran, sedan en patient nekats vårdplats på intensiven vid Karolinska sjukhuset och istället skickats vidare i ambulans till Huddinge. Den svårt hjärtsjuke mannen klarade inte transporten utan avled bara några minuter från Huddinge sjukhus.
Händelsen inträffade i november 1999 då en 77-årig man föll ihop i Solna centrum och skickades till akuten vid Karolinska sjukhuset. Där rådde stor platsbrist. Läkaren undersökte mannen, konstaterade att han hade allvarliga hjärtproblem, och behövde intensivvård. Spara pengar Men eftersom chefläkaren uppmanat personalen att inte lägga in patienter som inte hör till Karolinskas upptagningsområde, allt för att spara pengar , så fick mannen inte den sista säng som fanns ledig denna kväll på Karolinska sjukhusets intensivvårdsavdelning. Läkaren ringde sin bakjour och tillsammans beslöt de att skicka patienten i ambulans till Huddinge sjukhus. Stormiga diskussioner Händelsen har vållat stormiga diskussioner inom vårdkretsar i Stockholm. Ansvarsnämnden som först fick ärendet på sitt bord, friade de båda läkarna. Socialstyrelsen ansåg att de inte förvissat sig om att transporten kunde ske säkert och överklagade till länsrätten. Ledamöterna där beslutade att tilldela den patientansvariga läkaren en varning. Domen mildrades Ärendet överklagades av läkarna till kammarrätten som gick på samma linje, läkaren skulle prickas, men eftersom chefläkarens direktiv följts mildrades domen till en erinran. Allvarliga effekter Händelsen illustrerar att neddragningen av intensivvårdsplatser i storstäderna kan få allvarliga effekter för patientsäkerheten. Socialstyrelsen har inlett en kartläggning av intensivvården som ska presenteras senare i höst. Den kan ge svar på frågan om antalet intensivvårdskrävande patienter som nekas plats har ökat. Socialstyrelsen kommer också att besöka Karolinska sjukhuset för att förvissa sig om att rutiner vid inläggning eller transport av svårt sjuka patienter är korrekta – i det aktuella fallet satt den mest sjukvårdskunnige i ambulansen vid ratten när dödsfallet inträffade.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".