Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya detaljer kring TeliaSonera

Publicerat tisdag 1 oktober 2002 kl 11.43
På tisdagen blev detaljerna kring Telias bud på Sonera offentliga när företaget höll presskonferens i Helsingfors. Huvudkontoret hamnar som väntat i Sverige och Telias VD, Anders Igel, blir ny koncernenschef. Soneras aktieägare har nu en dryg månad på sig att bestämma sig för om de accepterar Telias bud.
På tisdagens förmiddag presenterade Telias koncernchef Anders Igel Telias erbjudande till Soneras aktieägare vid en presskonferens i Helsingfors. Att Telia vill köpa Sonera har varit känt en tid, men det var först på tisdagen som Telia lämnade det formella erbjudandet till Soneras aktieägare om att byta sina Soneraaktier mot Teliaaktier. För aktieägarna i Sonera innebär det att de för varje Soneraaktie de äger får 1,5 Teliaaktier. Hittills har den största ägaren i Sonera, den finska staten med drygt 50 procent av aktierna, sagt ja till Telias bud. För att budet skall gå igenom krävs att ytterligare omkring 40 procent av ägarna vill byta sina Soneraaktier mot Teliaaktier. Om inte 9 av 10 accepterar budet kan nämligen inte Telia ta över Sonera. I det erbjudandet som Telia presenterat upprepas också det sammanslagna bolagets framtidsvision och hur mycket pengar de båda bolagen kan spara på minskade kostnader om de tu blir ett. Bland annat räknar TeliaSonera med att kunna växa till en stark mobiloperatör i Ryssland och att det också ska vara möjligt att växa i Turkiet, Azerbadjan, Georgien och Kazakstan, där Sonera idag är mobiloperatör. TeliaSoneras hemmamarknad däremot, kommer att vara Norden och Baltikum där företaget redan har stora markandsandelar. Förutom att växa, räknar det sammanslagna bolaget även med att kunna spara. Hela 2,3 miljarder kronor billigare blir det att driva de båda telebolagen som ett om några år, det räknar koncernledningen med. Men för att spara så mycket pengar kommer det att krävas personalminskningar. Hur många som kommer att få gå är dock ännu inte klart.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".