Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besparingar väntas när Telia och Sonera blir ett

Publicerat tisdag 1 oktober 2002 kl 18.00
Detaljerna i Telias bud på Sonera är nu offentliga. Som väntat hamnar huvudkontoret i Sverige och koncernens chef blir Telias VD Anders Igel. Soneras aktieägare har nu en dryg månad på sig att bestämma sig för om de accepterar Telias bud på Sonera.
Strax före lunchtid på måndagen presenterade Telias koncernchef Anders Igel Telias erbjudande till Soneras aktieägare på presskonferens i Helsingfors. En och en halv Telia-aktie för varje Sonera-aktie Att Telia vill köpa Sonera har ju varit känt en tid, men det var först under måndagen som Telia lämnade det formella erbjudandet till Soneras aktieägare att byta ut sina Soneraaktier mot Teliaaktier. För aktieägarna i Sonera innebär det att de för varje Soneraaktie de äger får 1,5 Teliaaktier. Hittills har den största ägaren i Sonera, den finska staten med drygt 50 procent av aktierna, sagt ja till Telias bud. För att budet skall gå igenom krävs nu att ytterligare omkring 40 procent av ägarna vill byta sina Soneraaktier mot Teliaaktier. Om inte 9 av 10 accepterar budet kan nämligen inte Telia ta över Sonera. – Jag tror att de kommer att tycka att vi skapar ett bolag som är mycket starkare än Sonera ensamt, säger Anders Igel. Kundorienterat Det nya bolaget kommer att präglas av en passion för kunder och vinster, om Anders Igel får som han vill. TeliaSonera ska bli mer service- och mindre teknikinriktat, är budskapet. – Det gäller att tänka hela tiden i banan: Vad är det kunderna vill ha, säger Anders Igel. Gå från akronymer till förståeliga tjänster. – Jag tror branschen som sådan kan bli mycket mer kundorienterad, och vi tänker ta ledningen i det. I erbjudandet som Telia presenterade på tisdagen upprepas också det sammanslagna bolagets framtidsvision och hur mycket pengar de båda bolagen kan spara på minskade kostnader om de två blir ett. Personalnedskärningar 2,3 miljarder kronor billigare blir det att driva de båda telebolagen som ett om några år, räknar koncernledningen med. Men för att spara så mycket pengar kommer det att krävas personalminskningar. Men det vill inte Telias koncernchef prata om nu. – Det är inte det primära, det primära för mig nu är att få ihop de två bolagen, driva det framåt på ett bra sätt med kund- och resultatorientering som de viktigaste förtecknen, och sedan går vi vidare därifrån och kommer till de slutsatser vi tycker är riktiga. Ni har 34 000 anställda i dag, hur många anställda behöver det här anställda ha om, låt säga, två år? – Det vill jag inte ha någon uppfattning om i dag.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".