Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Danskt stridsflyg i Afghanistan

Publicerat tisdag 1 oktober 2002 kl 14.50
Danska stridsflygplan, med robotar och laserstyrda bomber, sätts inom kort in i Afghanistan. Det skriver danska Jyllandsposten. Det blir första gången som stridsflyg från Danmark deltar i ett angreppskrig.
I och med deltagandet med danska stridsflygplan bryts en lång dansk tradition att bara delta i fredsoperationer. Även minst fyra norska stridsflygplan ska delta aktivt i NATO-insatsen i Afghanistan. Afghanistankriget är över huvud taget ett av de få tillfällena sedan andra världskrigets slut där stridande förband från Norden deltar. Ett 40-tal svenska elitsoldater som finns i Afghanistan deltar inte i den USA-ledda styrkan på samma sätt som norrmännen och danskarna. De ingår i stället i den internationella fredsstyrkan, Isaf.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.