Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp säger ja till s-samarbete

Publicerat onsdag 2 oktober 2002 kl 01.27
Miljöpartiet tackade sent på tisdagkvällen ja till fortsatt samarbete med den socialdemokratiska regeringen. Miljöpartiets partistyrelse antog regeringens bud med tio röster för och fem emot och med fem nedlagda.
Språkröret Maria Wetterstrand säger att det var en hård diskussion innan partistyrelsen kom fram till att släppa kravet på ministerposter. – Det har varit ett väldigt svårt beslut att fatta i det här läget. Därför att man har i princip haft två val. Antingen står man fast vid att när man inte lyckas bilda en koalitionsregering väljer man en fullständig oppositionsroll där man förbehåller sig rätten att driva sin egen politik i alla politiska frågor, men också minimerar sitt eget inflytande. Därmed skulle man också säga nej till möjligheten att få igenom stora delar av vårt valmanifest. Trängselavgifter för bilar Miljöpartiet anser att dom fått igenom mycket av sin politik i förhandlingarna. Bland annat kommer trängselavgifter för bilar att införas på försök i Stockholm. Flera beslut om tidigareläggning av järnvägsbyggen bland annat cityspåret i Stockholm och Norrbottniabanan. Friår införs Föräldraförsäkringen ska öka med två månader någon gång under dom kommande fyra åren och dessutom ska garantimånadernas ersättning öka från 60 kronor per dag till 180 kronor. Friår ska införas i hela landet 2005. Diskussioner om försvarskostnader Diskussioner ska inledas om att minska försvarets kostnader med 15 procent eller sex miljarder kronor. Miljöpartiet får placera åtta personer i olika departement för att öka möjligheten att få information. Dock inte i statsrådsberedningen och utrikesdepartementet. Samarbetet med regeringen ska utvärderas efter två år och pånytt ska det vara möjligt att diskutera koalitionsregering. Inte enig Miljöpartiets styrelse var alltså inte enig om beslutet. Utrymme för att gå emot regeringen har enligt Peter Eriksson skapats där miljöpartiet kan samverka med andra partier än socialdemokraterna i riksdagen när det gäller allt utom budgeten. – Ett mer begränsat samarbete än tidigare, och det har vi drivit fram från miljöpartiets sida. Vi vill inte ha en överenskommelse när det inte blir en regeringskoalition över hela fältet, utan det ska handla om budget, ekonomi och de sakpolitiska frågor vi kommer överens om, säger Peter Eriksson.
Erik Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".