Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oljemöte mellan USA och Ryssland

Publicerat onsdag 2 oktober 2002 kl 12.22
Ryssarna är uppretade över det amerikanska förslaget om en ny hårdare resolution gentemot Irak. Desutom irriterar Washingtons uppmaning att vapeninspektörerna inte får resa till Iran förrän den nya resolutionen antagits i FN:s säkerhetsråd. Men det har inte kommit någon officiell motreaktion från Moskva. Kanske för att det pågår ett viktigt oljemöte som påverkar Iraks öde.
Just nu pågår ett extremt viktigt oljemöte mellan de främsta ryska och amerikanska oljebolagen som indirekt påverkar Saddam Husseins öde. Hård diplomatisk strid Förutsättningarna för ett anfall mot Irak är huvudfrågan i FN-skrapan i New York just nu. Där det förs en hård diplomatisk strid om vilka förutsättningar som ska gälla innan USA går till anfall. Men det är det diplomatiska och politiska spelet Oljemöte i Texas Lite mer i skymundan sker ett minst lika viktigt möte i den amerikanska södern i Houston, Texas. Den amerikanske presidentens hemtrakter. Dit de främsta representanterna för den amerikanska och ryska oljeindustrin har samlats för att diskutera de båda ländernas framtida energisamarbete. En fråga som lyftes fram vid det senaste rysk-amerikanska toppmötet mellan presidenterna Putin och Bush. Ryssland ökar oljeexporten Förutsättningarna är klara: USA varken vill eller kan inte förlita sig enbart på oljan från det explosiva Mellanöstern. Ryssland har olja som också är Rysslands viktigaste ekonomiska livsnerv. Och Ryssland, som är världens näst största oljeexportör, planerar att öka sin export med upp till 50 procent inom en åttaårsperiod. Lån till Ryssland från USA Men för att kunna göra det krävs investeringar till utbyggnad av den ryska oljeindustrin. Redan på tisdagen meddelades från USA, att den amerikanska Export- och Importbanken tänker ge ett lån på en miljard svenska kronor till tre av de främsta ryska oljebolagen. USA bunkrar olja för krig På tisdagen kom nyheten att Rysslands fjärde största oljeobolag inom kort kommer att frakta stora mängder olja till den federala amerikanska strategiska oljereserven. Som ska fyllas på med olja som räcker för en dryg månad i en krissituation. Ett tydligt tecken på att USA räknar med krig och en sinande oljeexport från Mellanöstern. Putin lyssnar till oljemagnaterna Till skillnad från de flesta andra länderna så vet USA förmodligen datumet för ett anfall och kan fylla på sina strategiskt viktiga lager och komma ur krisen snabbare än de flesta andra. Det USA nu gör är att man kommer med sockrade lockbeten till Ryssland, som i utbyte väntas stödja USA:s planer på attack. Det vill säga, USA ger garantier för att man tänker satsa på den ryska oljan i framtiden. Får de ryska oljebolagen dessutom garantier att man inte kommer att förlora sina viktiga oljekontrakt med Irak så lär nog den ryska oljeindustrin bli en viktig påtryckningsgrupp gentemot Kreml. För det är känt faktum i Ryssland att presidenten Putin alltid lyssnar när de mäktiga oljemagnaterna talar. Samma sak gäller med Bush och den amerikanska oljeindustrin. Om man nu vill vara drastisk så kan man säga att det är de amerikanska och ryska oljemagnaterna som i dag indirekt beslutar om hur världen ska se ut i framtiden.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".