Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvaret minskas 25% på 10 år

Publicerat onsdag 2 oktober 2002 kl 17.43
I överenskommelsen mellan socialdemokraterna och miljöpartiet sägs att man ska undersöka möjligheterna att spara ytterligare 6 miljarder kronor på försvaret under de kommande åren.
Det beryder att det svenska försvarsanslaget minskas med en fjärdedel på mindre än tio år : Försvarshögkvarterets chef Johan Kihl, säger att försvarsförmågan i så fall minskas radikalt, och att försvaret inte klarar de uppgifter det har idag. Socialdemokraterna har redan enats med centern om att spara omkring 5 miljarder kronor på försvaret mellan år 2000 och 2004. Ytterligare 6 miljarder i den nya övernskommelsen med miljöpartiet betyder att försvarsanslaget som var över 40 miljarder kronor år 2000 om ett antal år kommer att ligga på omkring trettio miljarder kronor per år - en minskning med en fjärdedel. - Politikerna kommer att tvingas välja bort delar av verksamheten, om besparingarna genomförs, säger Johan Kihl.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".