Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

S gav mp ett bättre bud än mittenpartierna

Publicerat torsdag 3 oktober 2002 kl 06.00
Genom uppgörelsen med socialdemokraterna har miljöpartiet fått igenom betydligt fler miljökrav, än vad partiet fick när man förhandlade med mittenpartierna. Ekot har tagit del av den regeringsförklaring som arbetades fram gemensamt av mp+c+fp+kd.
Förra veckan bjöd ju folkpartiet in miljöpartiet till förhandlingar om en borgerlig regering och folkpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet gjorde då ett utkast till en regeringsförklaring tillsammans med miljöpartiet. Inget startdatum för torskefiskestopp Enligt uppgift till Ekot fick miljöpartiet gehör för ett torskfiskestopp även i förhandlingarna med de borgerliga partierna. Men till skillnad från den uppgörelse som nu gäller med regeringen där det står att torskfiskestoppet införs den 1 januari nästa år­ så finns inget startdatum i det borgerliga utkastet. Och här var också fiskestoppet begränsat till 2 år. Ersättningen för utebliven fångst till yrkesfiskarna beräknades till 300 miljoner kronor per år. Mer långtgående miljökrav Genomgående är miljöpartikraven mer långtgående och mer preciserade i den verkliga uppgörelsen jämfört med det här utkastet till en borgerlig regeringsförklaring. Det kan ju bero på att de helt enkelt inte hann färdigt ­ centerpartiets avhopp stoppade ju förhandlingarna om en mittenregering. Men flera miljöpartifrågor fanns ändå med såsom skatteväxling, trängselavgifter för trafiken och utökad friårs-verksamhet. Barsebäckstopp inom fyra år Med fanns också att Barsebäck skulle läggas ned under de närmsta fyra åren, det har alltså de borgerliga accepterat ­samt en arbetstidsförkortning. Här finns en intressant skrivning - där de borgerliga partierna är med på att heltidsanställda ska få rätt att sänka sin veckoarbetstid till 35 timmar – ­med socialdemokraterna har ju miljöpartiet bara fått igenom ett försök. Sedan ska man ju inte glömma bort löftet om tre ministerposter till miljöpartiet. Men vad var då miljöpartiet beredd att ställa upp på? Rehablitering – krav för sjukskrivna Jo, i den borgerliga regeringsförklaringen finns bland annat sänkt förmögenhetsskatt, sänkt fastighetsskatt och sänkt värnskatt ­ alltså den skatt som de med höga inkomster betalar. Och ett krav på att de som inte deltar i rehabilitering vid sjukskrivning får sänkt ersättning, vilket är något som vänsterorienterade miljöpartister nog talar tyst om idag.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".