Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Osäkert om fiskestoppet kan genomföras

Publicerat torsdag 3 oktober 2002 kl 12.13
Miljöpartiets förhandlingsframgång om ett ensidigt svenskt stopp för torskfiske från den första januari år 2003 har nu börjat behandlas av regeringens tjänstemän och osäkerheten över vad som ska hända är mycket stor.
De tre raderna i överenskommelsen mellan regeringen och miljöpartiet är glasklara. Om mindre än tre månader ska torskfiske på svenska vatten vara stoppat och alla som förlorar ekonomiskt på detta ska få ersättning. Men där är det slut på det glasklara. Regeringens och fiskeriverkets tjänstemän ska nu analysera effekterna av förslaget. Det är långtifrån klart än, men när det väl är gjort så ska EU-kommissionen meddelas. Stoppat om tre månader De tre raderna i överenskommelsen mellan regeringen och miljöpartiet är glasklara. Om mindre än tre månader ska torskfiske på svenska vatten vara stoppat och alla som förlorar ekonomiskt på detta ska få ersättning. Men där är det slut på det glasklara. Regeringens och fiskeriverkets tjänstemän ska nu analysera effekterna av förslaget. Det är långtifrån klart än, men när det väl är gjort så ska EU-kommissionen meddelas. EU-kommissionen ska sedan svara på frågan om statsstöd till fiskerinäringen är tillåtet enligt EU:s konkurrensregler. Det är bara EU-kommissionen och ingen annan som bestämmer i den här frågan. Eftersom det handlar om pengar är det förstås nödvändigt att veta hur mycket pengar det gäller. Detta ska fiskeriverket utreda sedan verket fått uppdraget av jordbruksdepartementet. Det sker förmodligen tidigast nästa vecka. Mer än torsk Andra besvärliga frågor som måste lösas är att stoppet för torskfiske enligt spontana bedömningar från såväl jordbruksdepartementet som fiskeriverket handlar om betydligt mer än så. Ett stopp för torskfiske skulle även kunna innebära ett stopp för det som kallas bifångster. I så fall skulle det även bli förbjudet att fiska havskräfta, kummel, gråsej och vitling. En annan fråga som måste utredas är om det ska vara tillåtet för sportfiskare att fiska torsk. En spontan uppfattning inom fiskeriverket är att det inte ska vara tillåtet. Kan hamna hos EG-domstolen Eftersom fiskestoppet ska prövas i samband med EU:s konkurrensregler så innebär det att frågan kan hamna hos EG-domstolen. Ett ärende där brukar ha en handläggningstid på två år. Fiskestoppet kan givetvis ändå genomföras, men skulle regeringen förlora i EG-domstolen kan de som fått rätt kräva stora skadestånd. Det är också osäkert hur EU gör med fiskekvoterna om Sverige slutar utnyttja sin kvot. Den frågan kan avgöras på fiskeministrarnas möte i december - mindre än två veckor innan det svenska fiskestoppet ska börja gälla.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".