Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Begynnande prisfall på bostadsrätter

Publicerat torsdag 3 oktober 2002 kl 12.55
Större bostadsrätter i Stockholm har börjat falla i värde, visar statistik från Mäklarsamfundet. Inom kort kan även priserna på villor komma att gå ner och prisfallet sprida sig från storstäderna till övriga landet.
Bedömningen att priserna på bostadsmarknaden är på väg ner görs av Bengt Turner, professor i nationalekonomi vid Uppsala Universitet. - Den nedgång vi ser nu kan dels bero på att börsnedgången varit så långvarig och så ihållande att den börjat få effekter på hushållens tillgångar men också för att man börjat komma igång att bygga lite i Stockholm och att inflyttningen till storstaden har sjunkit, säger Bengt Turner. Märks först i Stockholm Fastighetsmarknaden i Stockholm ligger i framkant i Sverige. När priserna börjar falla där, är det en föraning om vad som komma skall även i övriga landet. Under de senaste sex månaderna har det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätterna i Stockholm mer eller mindre legat stilla kring 18 000 kronor, enligt statistik från Mäklarsamfundet. Sverige har under samma period också haft en viss inflation och det innebär att priserna på bostadsrätter i i själva verket har sjunkit något, säger professor Bengt Turner. Även villapriser ner Turner, som specialiserat sig på fastighetsmarknaden, säger också att vi kan väntas oss ett prisfall även på villorna i Stockholm framöver. Han tror också att vi kommer att få se en spridning till övriga landet, innan priserna på bostadsmarknaden kan vända upp igen. – Ofta är det så att när vi ser en nedgång i Stockholm så vet vi att den kommer med en viss eftersläpning i andra delar av landet också. Fattigare spekulanter Bakom dippen på fastighetsmarknaden ligger enligt Bengt Turner den dåliga börsutvecklingen. Börsen har fallit med drygt 40 procent i år. Tidigare har många aktieplacerare kunnat flytta pengar från börsen till fastighetsmarknaden, men nu finns inga pengar kvar att flytta. Priserna pressas också ner av att inflyttningen till Stockholm minskat något. – Det är mycket som talar för att vi får en dipp i marknaden, men den kanske inte blir så långvarig. På sikt fortsätter inflyttningen till de större städerna i Sverige och konjunkturuppgången ska dessutom enligt Konjunkturinstitutet finnas runt hörnet, säger Bengt Turner, professor i nationalekonomi vid Uppsala Universitet.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".