Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)

EU varnar för ökade narkotikaproblem

Publicerat torsdag 3 oktober 2002 kl 13.16
EUs narkotikaövervakare varnar för att det kan bli ökade knarkproblem i västeuropa efter utvidgningen om ett par år. Det förklarade Mike Trace, chef för EUs narkotikabyrå vid en presskonferens i Bryssel på torsdagsförmiddagen.
Österuropa är ett viktigt transitområde för olika sorter av narkotika. Det är självklart ett problem i sig, men risken är stor att svårigheterna ökar om några år. För fr o m 2004 är tanken att EU ska ta in tio nya medlemmar. De flesta ligger i öst- eller centraleuropa. I och med att gränskontrollerna till nuvarande EU dår försvinner så finns alltså risk att det kommer in mer narkotika till västeuropa. Heroin t ex smugglas ofta från Afghanistan, Pakistan och Iran till Rumänien och Ungern. Och Ungern är ett land som hoppas vara medlem i EU 2004. Också Polen och de baltiska staterna pekas ut som transitländer för de farliga, beroendeframkallande och illegala varorna. Polen används t ex som omlastningsland för kokain från Latinamerika, liksom Bulgarien, Estland och Lettland, heter det i Övervakningsbyråns nya rapport. När det gäller missbruk inom EU så ligger det på ungefär samma nivå som tidigare. Här finns stora skillnader. I Sverige och Finland testar i genomsnitt en av tio medborgare någon gång narkotika. I Storbritannien och Danmark är siffran en av tre.
Willy Silberstein, Bryssel
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".