Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

HD klar med sambandscentralen

Publicerat torsdag 3 oktober 2002 kl 16.30
Rättegången i Högsta domstolen om den så kallade sambandscentralen under EU-toppmötet i Göteborg avslutades på torsdagen. Överåklagare Christer van der Kwast krävde i sin slutplädering att hovrättens dom med fängelsestraff för de åtta åtalade ungdomarna ska stå fast.
– Man måste se saken i sitt sammanhang och konstatera att de haft den betydelsen att de samlat, tillsammans och i samförstånd, har agerat som medhjälpare i den här verksamheten. Och i förlängningen som medhjälpare till de personer som aktivt verkade i upploppet, sa överåklagare Christer van der Kwast. Inget kollektivt ansvar Uttrycket ''tillsammans och i samförstånd'' återkom flera gånger under slutpläderingarna i Högsta domstolen. De åtta försvarsadvokaterna var rörande överens om att det inte alls är tillämpbart i det här fallet. Peter Wall försvarar en 21-årig man. – Det finns ju inget kollektivt ansvar i svensk rätt, säger han och drar en parallell med att om ett våldsbrott begås i en lägenhet åtalas eller dömd ju inte alla som befunnit sig i lägenheten. – Det måste ju i den här typen av mål bevisas att var och en haft ett uppsåt och deltagit i verksamheten. ''sms uppmanade till bråk'' Men huruvida ungdomarna agerat ''tillsammans och i samförstånd'' är bara en av knäckfrågorna i målet om sambandscentralen. Det handlar också om de faktiskt har begått något brott. Åklagaren menar att de sms som skickats från sambandscentralen uppmanade till bråk och därmed var medhjälp till upplopp, men advokat Thomas Nilsson håller inte med. – Vi informerar om att oroligheter äger rum och var detta sker. Men det finns ingen uppmaning till våld, säger han.
Nina Odermalm-Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".