Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Drogtesters verkan svår att mäta

Publicerat fredag 4 oktober 2002 kl 06.56
Drogtester blir allt vanligare på svenska arbetsplatser. Antalet har nästan fördubblats på fem år. Men det finns i dag inget som bevisar att testerna minskar droganvändningen bland de anställda, enligt Börje Olsson, professor i alkohol- och narkotikapolitik vid Stockholms universitet.
– Dels har det gjorts väldigt få studier. I Sverige är det väl inga alls gjorda, så vitt vi vet, om effekten av det här. Dels är det väldigt svårt att mäta effekterna. Hur ska man fastställa att just drogtester lett till att man nu möjligen fått ner procentsandelen som har gjort någonting, säger Börje Olsson. Fördubbling Vid Huddinge universitetssjukhus, där huvuddelen av alla tester analyseras, tog man i fjol emot fler än 21 000 tester, nästan en fördubbling jämfört med 1997. Såväl banker, transportföretag som biltillverkare har börjat tillåta drogtester och i går berättade Ekot att även värnpliktiga inom kort kan komma att testas. Avvecklas i USA Syftet är främst att säkerställa arbetsmiljön samt att minska eventuellt drogmissbruk bland de anställda. Men enligt Börje Olsson finns det alltså ingen forskning som bevisar att drogtester verkligen får de avsedda effekterna. I USA, där drogtester länge har praktiserats, har företagen börjat avveckla testerna. De visar för lite resultat och kostar för mycket. Börje Olsson ser med oro på vad en alltför stor fokusering på de här testerna kan innebära. – Problemet uppstår väl när det här blir det centrala och kanske det enda instrumentet man har, om det här får ersätta en mera bred alkohol/drogpolicy som involverar merparten av de som finns på en arbetsplats, säger Börje Olsson. - I vissa fall väl genomfört och integrerat i ett bredare handlingsprogram så kan man ju tänka sig någon form av alkohol- eller drogtest. Men att bara generellt säga att nu ska vi slumpmässigt testa personalen överallt, det tror jag är pengar man slänger i sjön. Det blockerar förmodligen andra aktiviteter som skulle ge mycket bättre resultat.
Anna Lithander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".