Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lindh säger nej till omedelbart krig mot Irak

Publicerat fredag 4 oktober 2002 kl 11.53
Utrikesminister Anna Lindh stöder det förslag om Irak som Frankrike driver i FN:s säkerhetsråd. Ett förslag som ställer hårdare krav på Irak, men som går emot USA:s krav på klartecken för krig mot landet om inte kraven uppfylls på kort tid.
USA har krävt att Hans Blix vapeninspektörer ska vänta med att resa till Irak tills det finns en ny, strängare FN-resolution. Men Sveriges utrikesminister är för en kompromiss. Anna Lindh tycker att det är viktigt att vapeninspektionerna i Irak kommer iväg så fort som möjligt: – Jag tror att det är viktigt att förhandlingarna i FN skyndas på nu så att vapeninspektörerna verkligen kommer iväg för det vore ju paradoxalt om det vore USA:s invändningar i det här läget som försenade vapeninspektörerna. Varför vore det paradoxalt? – Därför att USA är de som har förklarat att man har ett aktivt intresse av att Irak följer FN:s resolutioner och som också har satt igång processen i FN:s säkerhetsråd, säger Anna Lindh. USA har krävt en resolution som ställer mycket hårda krav på Irak, krav som om de inte accepteras inom sju dagar och sen fullt ut infrias inom 23 dagar ska kunna utlösa ett USA-lett krig mot Irak. Detta utan att USA ska behöva fråga FN innan kriget startar. Mot detta har bland annat Ryssland och Frankrike som fasta medlemmar i säkerhetsrådet, invänt. Frankrike har föreslagit en kompromiss som också ställer hårda krav på Irak, bland annat att inspektörerna ska ha fritt tillträde även till de byggnader som kallas presidentpalats men det ska krävas ett nytt beslut inom innan det blir tillåtet för USA att gå till militärt anfall. Anna Lindh sympatiserar med det franska förslaget: – Jag tror att det är en rimlig kompromiss i det här läget och det jag tror att det är den mest realistiska för att snabbt få iväg vapeninspektörerna. Det måste alltså till en ny resolution senare för att krig ska kunna startas? – Det rimligaste idag är att nu kommer man överens om att inspektörerna får titta på alla platser, behöver man ytterligare sanktioner mot Irak får man komma tillbaks till det senare, säger utrikesminister Anna Lindh.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".