Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler jobb nästa år spår regeringen

Publicerat lördag 5 oktober 2002 kl 09.00
I lördags presenterade Ekot den finansplan som kommer nu på tisdag, och där spås fler jobb. Men även i år finns det orosmoln, och de viktigaste orosmolnen finns utanför Sverige.
Som Ekot berättat tidigare tror regeringen i sin kommande budget att farten i svensk ekonomi blir oväntat hög i år, med en tillväxt på hyfsade 2,1 procent. Fler jobbar och studerar Nästa år tror regeringen att svenska företag återigen börjar investera mera, och fler personer kommer att få ett jobb eller en studieplats. Men det finns en risk för att utvecklingen går sämre. Orosmolnen har regeringen pratat om tidigare: det kan bli krig i Irak, och ekonomin i EU, som just nu går på lågfart, kanske inte återhämtar sig. Andra EU-länder oroar Regeringen tycker också att en del EU-länder sköter sina ekonomier dåligt: i ett flertal EU-länder är utvecklingen av de offentliga finanserna oroande, heter det i finansplanen. Två andra alternativ Som vanligt presenterar regeringen därför två alternativa framtidsbilder vid sidan av sin huvudprognos. I den dystrare bromsar ekonomin in kraftigt, och tillväxten nästa år blir bara svaga 0,7 procent. Arbetslösheten stiger igen. Svensk arbetsmarknad måste bli bättre än väntat om regeringen ska nå sitt mål att åtta av tio vuxna ska ha ett jobb eller plugga om två år, som det ser ut nu går inte det. Mindre än väntat Budgeten visar också att det finns mindre pengar än väntat över i statskassan. Bara i dåliga tider får överskottet i statskassan vara under 2 procent. Nu väntas det hamna under den gränsen och bli 1,7 procent i år. Nästa år blir överskottet en och en halv procent. De flesta satsningar i budgeten är kända sen tidigare. Som Ekot berättade under fredagen blir uppvärmningen av bostäder dyrare eftersom koldioxidskatten och energiskatten på el höjs, men framförallt låg- och medelinkomsttagare kompenseras med sänkt skatt på lönen. Hejda sjukskrivningarna Regeringen skisserar i budgeten också en delförslag för att hejda ökningen av sjukskrivningarna. När någon varit sjuk mer än åtta veckor ska en annan läkare lämna ett bättre underlag om den sjuke till försäkringskassan. Max tre år Från och med nästa år ska ingen få en förtidspension för mer än tre år. Sen ska hans eller hennes fall prövas igen. Samtidigt sägs att den som är förtidpensionerad ska få pröva att arbeta eller plugga i två år utan att bli av med förtidspensionen. I dag ligger gränsen på ett år. Dessutom ska regeringen, som det heter, se över försäkringskassornas organisation. Den överväger också att skapa en tillsyn, en kontroll alltså, över försäkringsläkarna.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".