Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler organdonatorer med specialsköterska

Publicerat lördag 5 oktober 2002 kl 16.41
För att hedra människor som donerat sina organ för transplantation hålls idag den europeiska transplantationsdagen. Det överskuggande problemet i Sverige är bristen på organ, och nu söker man nya vägar att öka antalet. Mariaprojektet på Karolinska sjukhuset är ett försök där en specialutbildad sjuksköterska har anställts med huvuduppgiften att öka antalet donatorer.
–Vi tycker att det ser mycket lovande ut. Vår donationsfrekvens vid Karolinska sjukhuset har nästan fördubblats om man jämför med tiden innan Maria tillträdde sin tjänst. Vi ser också att rutinerna har förbättrats och att personalen upplever att hennes specialkunskap är ett stöd för dem i samtalet med anhöriga, som ju är ett väldigt känsligt och svårt samtal, säger Annika Tibell, chef för transplantationskliniken vid Huddinge sjukhus. Nu satsas 27 miljoner för information till allmänheten om transplanationer. Men redan innan kampanjen kommit igång höjs kritiska röster. Man minns Socialstyrelsens informationsprojekt som gav mer kritik än organ. Det framhålls att det vore bättre att använda pengarna till ett antal specialsjuksköterskor, som liksom syster Maria, har ansvaret för donatorer och kontakten med anhöriga. Ett annat sätt att öka antalet organ är att förmå fler att bli levande donatorer, att ge bort en njure till en nära anhörig eller vän. Dom siffrorna är dom enda som pekar uppåt i transplanatationssverige och bland barn görs 7 av 10 transplantationer nu med levande givare.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".