Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åklagare vill ändra rättegångsregler

Publicerat söndag 6 oktober 2002 kl 09.51
Just nu pågår ett stort ekobrottmål i Malmö, som handlar om oljesvindlerier mot bland annat oljebolaget Preem. Precis som Trustorhärvan blir detta mål ett prov på domstolarnas förmåga att hantera stora, komplicerade ekobrott.
– År av resurskrävande utredande påverkar möjligheten att utreda andra brott, säger chefsåklagare Mats Mattsson vid ekobrottsmyndigheten i Malmö. Chefsåklagare Mats Mattsson menar att man i nuläget inte kan planera insatser mot kända ekobrottslingar eller annan organiserad brottslighet. Det har tagit två år att utreda den ekonomiska brottslighet som nu prövas i rätten. Utredningen är på 11 000 sidor, men rätten har bara två dagar på sig att försöka förstå de komplicerade sammanhang och beviskedjor som presenteras av åklagaren. –Det är i princip en relativt begränsad tid som domstolen får på sig för att förstå att sätta sig in i hela målet. Problemet med stora komplicerade ekobrottmål är, enligt chefsåklagare Mats Mattsson, att de processregler som domstolarna följer är från slutet av 1940 och de är inte är anpassade till stora komplicerade mål. Bland annat gäller muntlighets- och omedelbarhetsprincip, det vill säga det är vad vittnet säger i rätten som domstolen skall ta hänsyn till och detta är ett problem i omfattande utredningar som har tagit flera år att slutföra –Det här vittnet kommer säkert ofta att missta sig efter 5-6 sår, än det hade gjort om man hade kunnat använda det som vittnet sagt med detsamma, säger Mats Mattsson. Chefsåklagare Mats Mattsson menar att processreglerna måste skrivas om, bland annat så att man kan använda den skriftliga bevisningen i större utsträckning, att domare i den här typen av mål har någon form av ekonomiskutbildning utbildning och att nämndemännen har någon form av företagarbakgrund. Rättegången i Malmö kommer pågå fram till jul, men trots att man satsat stora resurser på att utreda miljonsvindleriet har man valt att begränsa utredningen och åtala endast person. –Inga sådana här riktigt stora brott och härvor kan utredas till fullo, det går inte. Man måste begränsa sig på något sätt, säger Mats Mattsson.
Jens Ericsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".