Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Satellitstyrda traktorer i framtiden

Publicerat söndag 6 oktober 2002 kl 11.45
Framtiden jordbruk kommer bli betydligt mer exakt än idag, och det med hjälp av satellitteknik . I ett försök på Lantbruksuniversitetet i Skara styrs utsäde och gödning med hjälp av sattelitkartor i traktorn för att få rätt mängd på rätt plats.
När traktorn rullar ut på fältet så behöver bonden snart inte bara lita på sitt eget öga. För nu ska satelliterna hjälp till att få rätt mängd av gödsel, kalk bekämpningmedle och utsäde på varje del av åkern, det optoimala jordbruket. Redan idag använder många lantbrukare GPS-teknik för att göra exakta kartor över sina åkrar, GPS är en lite mottagare i traktorn som med hjälp av siganler från satteliter visar var på kartan man befinner sig. Det forskarna nu gör är att koppla ihop GPS-tekniken med den data man får med andra mätmedtoder när man tar fram till exempel ph-värde jordart och växtnäring . Det betyder att bonden sen i traktorn med hjälp av sin sattelitkarta kan styra sitt arbete mer exakt efter behoven och få jämnare skördar. GPS-tekniken innebär en stor effektivisering för jordbruket, anser Anders Jonsson som är professor i jordbruksvetenskap vid lantbruksunibversitetet i Skara. –Det gör att vi kan producera rätt kvalitet med minimal insats av växtnäring och växtskydd oxh minimal risk för läckage och andra miljöproblem. Därmed på sikt bättre ekonomi för lantbrukaren då? –Det blir bättre ekonomi, det ökar möjligheterna att fortsätta göra investeringar på det här området för att öka precisionen i alla åtgärder man gör på fältet, säger Anders Jonsson. Tekniken finns redan i olika delar och har prövats i flera områden bland annat i Västergötland,när den nu kopplas samman i forskningen som bedrivs mellan lantbruksunivsersitete och näringen hoppas Anders Jonsson att det nya sättet att abeta snart ska vara allmänt spritt hos dom flesta lantbrukare. –Det kommer det nog att vara inom tio år. Det pågår en kraftig strukturrationalisering som innebär att den här extrautrustningen som behövs för det här har väldigt rimliga kostnader i relation med vad maskiner kostar. Men när tekniken tar över på det här sättet, är det inte risk att charmen med lantbruket helt försvinner? –Jag tror att det är mycket charmigare att sitta och kolla om man verkligen får ut rätt mängd gödsel eller växtskydd än att bara hålla reda på vart traktorn är på väg. Att styra traktorer kan man ha hjälp av GPS-teknik och annan teknik, men övervakningen, det gröna ögat, måste fortfarande finnas, och finnas närvarande ute på fältet. Jag tror det blir roligare.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".