Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kamp i (s) mellan ja eller nej till EMU

Publicerat söndag 6 oktober 2002 kl 17.06
I mitten av november samlas socialdemokraternas förtroenderåd för att diskutera valutaunionen EMU. Frågan är om de villkor som socialdemokraterna tidigare ställt för ett svenskt medlemsskap nu är uppfyllda. Sören Wibe, nybliven riksdagsledamot och ordförande i socialdemokratiska EMU-kritiker, tycker inte det.
–Vi går inte i takt med EMU-länderna. Det finns ingen ekonomisk grund eller fakta som stöder det här. Då är den naturliga tolkningen: då är villkoren från kongressen inte uppfyllda och alltså ska vi inte börja förbereda ett inträde i EMU, säger Sören Wibe. Ett av de tre villkoren är att den svenska ekonmin ska gå i takt med EMU ländernas, men för närvarande växer den svenska ekonomin snabbare än många EU-länders. I den finansplan som regeringen snart presenterar räknar man exempelvis med en dubbelt så hög tillväxt i Sverige som i EU-länderna i genomsnitt. Det andra villkoret är att lönebildningen ska vara under kontroll. För närvarande ökar lönerna i Sverige snabbare än i EMU-länderna och Wibe tycker därför inte heller att detta vilkor är uppfyllt. Det tredje villkoret är att Sverige trots ett medlemsskap ska kunna föra en konjunkturpolitk. Statsminister Persson har sagt att det spelrum på 5 procent av bruttonationalprodukten som ett medlemsskap med dagens svenska budgetpolitik skulle tillåta kan vara tillräckligt för att parera en nedgång i ekonomin. Sören Wibe tycker inte det. –Vi ska komma ihåg att i början på 90-talet så hade vi ett undetskott på tio eller tolv procent av bruttonationalprodukten, trots detta upplevde vi en enorm tillväxt i arbetslösheten. Så huruvida finanspolitiken räcker till eller inte beror helt på hur stor störningen blir. Man har onekligen känslan att det varit bestämt sedan länge att den här omröstningen ska ske under 2003 och då kan de här villkoren tolkas lite elastiskt, säger Sören Wibe, ordförande i socialdemokratiska EMU-kritiker.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".