Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot kyrkligt utjämningssystem

Publicerat söndag 6 oktober 2002 kl 17.43
Inte bara kommunerna har ett utjämningssystem där de rikare ska hjälpa de fattigare. Även Svenska kyrkan har ett liknande system, men kritiker anser att storstädernas församlingar förlorar på det.
En sen kvällsgudstjänst i St Jacobs kyrka i centrala Stockholm har samlat ett 20-tal personer och det här är en av få kyrkor som har öppet dygnet runt. Kyrkan finansieras främst av medlemsavgifterna, och i just Stockholms stift är den intäkten stor eftersom många som betalar kyrkoavgiften har relativt höga löner. Men Birgitta Ödmark enhetschef i Stockholms stift menar att församlingarna i storstäderna missgynnas av det utjämningssystem som Svenska kyrkan har. –Det är klart att Stockholm stift givetvis vill att större delen av de pengar som vi tar in i form av våra kyrkoavgifter ska kunna stanna här genom att vi har väldigt mycket människor som bor här, vi har ett stort område att täcka och vi har otroligt mycket verksamhet som måste bedrivas helt enkelt. –Vi menar ju också att storstaden måste få del av det här systemet och få en större del genom att vi har svårigheter även här. De här cityförsamlingarna har ju ett unikt problem genom att det bor ju inte längre så mycket människor inne i staden, ändå är det här vi vistas dagtid. Utjämningssystemet inom Svenska kyrkan innebär att församlingar med bättre ekonomi bistår de församlingar som har en sämre ekonomi. På landsbygden bor det färre människor, alltså blir intäkten från kyrkoavgiften lägre. Leni Björklund, Svenska kyrkans generalsekreterare, håller dock inte med om att storstadskyrkorna missgynnas. –Flyttar det många människor till storstäderna och där har relativt höga inkomster de får de också bidrar med sina avgifter, de pengar som kommer in, för att kyrkan ska kunna finnas i hela landet. Det är ju många som bor i storstäderna som uppsöker kyrkan när de är på landet på semester, som har gravar som ska vårdas i församlingar på landet. Därför är det nödvändigt att man har ett utjämningssystem, säger Leni Björklund.
Helena Janzon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".