Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stopp i trafiken - facklig protest mot våld

Publicerat måndag 7 oktober 2002 kl 16.14
Fackförbundet Seko hotar att stoppa all buss- och tågtrafik om det inte blir fler poliser och väktare i tunnelbanan i Stockholm.
Tågförare, spärrvakter och tågvärdar misshandlas och hotas på sitt arbete och för att uppmärksamma problemen stoppar facket trafiken på torsdag mellan klockan tolv och kvart över tolv på dagen. - Vi vill protestera mot att ingenting görs, säger Per Johansson, vice klubbordförande för förarna i tunnelbanan. - Det kommer att slå hårt mot tredje man, men jag tror att vi har ett stöd där, för det här drabbar inte bara oss utan även trafikanterna. Antalet poliser i tunnelbanan har minskat samtidigt tunnelbanan sjukskriver sig på grund av den osäkra arbetsmiljön. I mitten av åttiotalet fanns det 170 poliser i tunnelbanan och 37 dubbla väktarpatruller som antalet våldsbrott ökar och personal i idag finns det 26 poliser i tunnelbanan. För en vecka sedan knuffades två tågvärdar ner på spåret under ett bråk och en förare blev svårt misshandlad. Om inget händer kommer det att bli fler aktioner i tunnelbanan. På Connex som driver tunnelbanan i Stockholm säger man att man tillsammans med facket arbetar för en tryggare arbetsplats för de anställda och att man är medvetna om det ökade våldet i tunnelbanan. Men en strejk är inte rätt metod enligt Pelle Svensson, VD för Connex. – Vi är överens om att en rad saker behöver göras och att det behöver större uppmärksamhet. Men att stoppa kollektivtrafiken i Stockholm är inte rätt.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.