Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krångliga regler för bidrag

Publicerat måndag 7 oktober 2002 kl 17.28
Regelverken inom välfärdssystemen måste bli mindre krångliga, konstaterar Riksrevisionsverket i en rapport efter att ha granskat de myndigheter som sköter socialförsäkringen, a-kassan och studiestödet.
Enligt revisionsdirektören Tony Angleryd så fastslår man också att de 300 miljoner kronor som regeringen tillsatte för tre år sedan för att komma till rätta med fel och fusk inom välfärdssystemen, ännu inte gett några större resultat. – Det kan ta sig i utryck i en ganska tröttkörd personal som har svårt att klara arbetsbelastningen, det kan ta sig i uttryck i långa handläggningstider, det kan ta sig i uttryck i att du som medborgare får ett felaktigt beslut. Så det handlar om krångliga regelverk alltså? – Krångliga regelverk är en viktig komponent och regelverk som väldigt ofta ändras. Du ska ändra dina vanor, du ska ändra dina beteenden, du kanske måste skola om dig eller nya IT-system. Även små förändringar kan ibland leda till stora konsekvenser. Problemen inte lösta trots pengar från regeringen Riksrevisonsverkets rapport är en uppföljning av en granskning från 1999 då man konstaterade att flera myndigheter hade en bristfällig kontroll på fel och fusk i sina system. Regeringen avsatte då 300 miljoner kronor för att komma till rätta med problemen men Riksrevisionsverket konstaterar nu att programmet gett få läsbara resultat då man granskat socialförsäkringen, a-kassan och studiestödet. Regelverken har inte förenklats, till exempel krävs mycket ansökningsbyråkrati för att få studielån. ”Systemen går att förenkla” Ett förslag skulle enligt Tony Angleryd kunna vara att slippa ansöka om nytt studiemedel varje år om man klarat sina poäng. Det är möjligt att förenkla systemet menar han. – Ja det har åtminstone varit möjligt att krångla till det ganska ordentligt och då kan man möjligen vända på programmet och se om man inte kan ta bort en och annan rutin och kanske ge avkall en och annan gång på millimeter rättvisa. Men vad föreslår ni nu för att man ska kunna förenkla systemen? – Jag tror i och för sig inte att det är så enkelt att åstadkomma förenklingar, men vad vi tycker är viktigt är att på politisk nivå noga ge utredningar direktiv att tänka igenom administrativa konsekvenser när man sätter regelförändringar och reformer i sjön.
Helena Mellander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".