Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Börsras drabbar bankerna

Publicerat måndag 7 oktober 2002 kl 17.47
Stockholmsbörsen backade på måndagen med 3,8 procent och nådde därmed nytt årslägsta. Bankaktierna tillhörde de stora förlorarna på måndagen och det beror på att de osäkra finansmarknaderna drabbar bankerna extra hårt. Men på sikt ser det ljusare ut, säger Rodney Alfvén, analytiker vid Alfred Berg Fondkommission.
– Det finns ingen bankkris i den benämningen att det är mycket kreditförluster och så vidare. Det finns en del kredirförluster men i svenska banken är de fortsatt låga och det finns ingenting som egentligen talar för att de skulle bli väldigt höga. Den kris som vi har är en aktiekris och den påverkar ju även bankerna, men det är en helt omfattning än som var i början på 90-talet, säger Rodney Alfvén. En av dagens förlorare var banksektorn som föll i linje med branschen i övrigt i hela den industrialiserade världen. Japanindex drogs ner i morse av bankerna och i USA och Europa väntas investmentbanker skriva ner mångmiljardbelopp i dåliga lån i år. Siffran 130 miljarder dollar, eller ettusenetthundra miljarder kronor i dagens kronkurs, nämns i Financial Times på måndagen, vilket sägs vara ett rekord i sig. Riksfylld utlåning till en krisande telekomsektor tynger mest. Svenska banker ligger inte lika tungt i telekomutlåning, utan fallet nu är mer relaterad till börsnedgång och därmed minskande omsättning och lägre förtjänst på det som kallas finansnettot, som är ett av de två benen som bankverksamhet vilar på. Det andra benet är räntenettot, som är skillnaden mellan in-och utlåning, och när de svenska affärsbankerna snart kommer med sina rapporter för tredje kvartalet så kommer det att visa sig hur långvarig nedgången blir. – Resultaten kommer att vara förmodligen något svagare än för ett år sedan men fortsatt på en ganska hygglig nivå. Och man tjänar pengar på utlåning fortfarande? – Ut-och inlåning tjänar man bra pengar på, där har vi sett en stabilisering av räntemarginalen, en ganska hygglig volymökning, så att den bör se fortsatt ganska bra ut.
Tommy Fredriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".