Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dopningen på svenska gym ökar

Publicerat tisdag 8 oktober 2002 kl 12.30
Dopningen ökar i Sverige. De senaste två åren har antalet beslag av dopningsklassade preparat som gjorts av polis och tull ökat med 50 procent. De största problemen med dopning finns bland de som tränar på gym. Trots det görs mycket litet för att stoppa dopningen där.
– Det känns inte roligt att jobba med det här år efter år och se att det blir värre och värre men det görs nästan ingenting. Gunnar Hermansson är nationell samordnare i dopningsfrågor på Rikskriminalen och han visar tabeller med staplar som de senaste två åren skjutit i höjden. Antalet beslagstillfällen som gjorts av tull och polis har ökat med 50 procent sen år 2000, från att tidigare ha legat nästan konstant på 200 tillfällen om året till att nu vara uppe i 350 tillfällen per år. Dopning förknippas oftast med idrott men de största problemen finns utanför idrotten, till exempel bland de som tränar på gym. Men trots det görs mycket lite för att stoppa dopningen utanför idrottsvärlden. Folkradion har ringt till 50 gym runt om i Sverige och sex av tio saknar både regler och handlingsplan för hur man ska hantera dopning på gymet. Bara åtta av de 50 gymen jobbar aktivt mot dopning. Ett av dem är Formtoppen i Höllviken i Skåne som drivs av Per Christiansson. – Har man rent mjöl i påsen då behöver man ju inte vara rädd för såna regler. Varför de inte vill göra det, tror jag beror på att man vet att det finns folk som sysslar med det. Inte heller på högre nivå satsas det på att stoppa dopningen på gymen och i samhället. Regeringens handlingsplan mot dopning inom idrotten som presenterades i våras koncentrerar sig just på dopningsfrågan inom idrotten och flera remissinstanser är kritiska till det, bland andra Konsumentverket, dopingjouren och Folkhälsoinstitutet. Bengt Andersson som arbetar som utredare på Folkhälsoinstitutet tycker att de ansvariga blundar för problemen. – Man borde ha fullföljt sitt uppdrag och då skulle man alltså ha kommit med en belysning av såna svåra frågor som; vad gör vi med gymen? Vad innebär det då att man har utelämnat det i den här utredningen? – Det blir en lucka.
Matilda Uusijärvi, P3 Folkradion
Mer om dopningen på svenska gym Folkradion i P3, tisdag, kl 12.03
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".