Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stödet för moderatledaren skiftar

Publicerat tisdag 8 oktober 2002 kl 06.28
Förändringarna i moderattoppen fortsätter efter valförlusten. Moderaternas förste vice ordförande Chris Heister, lämnar riksdagen för att bli landstingsråd i Stockholm, enligt Sveriges Television, och stödet för moderatledaren Bo Lundgren skiftar starkt bland partiets 26 länsförbund.
En rundringning som Ekot har gjort visar att åtta av länsförbunden inte vill ha kvar Lundgren som partiledare, nio vill ge honom förnyat förtroende medan de övriga nio fortfarande är oklara eller förtegna om sina beslut i frågan. Senast på onsdagen måste de 26 moderata länsförbunden i landet ha inkommit med sina svar till valberedningen, om huruvida de tycker att Bo Lundgren ska få fortsatt förtroende som moderat partiledare, eller inte. De länsförbund som vill att Bo Lundgren ska sitta kvar är östra Skåne, Halland, Uppsala, Östergötland, Jönköping, Norra Älvsborg, Värmland, Gävleborg och Västernorrland. I Västernorrland togs beslutet sent på måndagkvällen, och deras motivering till att ha Lundgren kvar är att det inte finns några andra, bättre kandidater just nu. I Stockholm säger såväl förbundet i staden som i länet att de inte vill kommentera sitt ställningstagande, innan valberedningen har beslutat i frågan. Likadant låter det från Bohuslän. De länsförbund som inte vill ge Bo Lundgren förnyat förtroende är västra Skåne, Göteborgs stad, Gotland, Blekinge, Dalarna, Västerbotten, Norrbotten och Jämtland. Beslutet att säga nej till Bo Lundgren togs sent på måndagskvällen i länsförbunden i både Gotland och Jämtland. I Jämtland motiverar förbundsordföranden Ola Sundell beslutet om att säga nej till Lundgren så här: – Han är ansvarig, han är coach, han är ledare för laget och det är en del i detta att ta ansvar för det som man är chef för. Det är klart att det är många faktorer som ligger bakom den här brakförlusten. Men i det här skedet är det alldeles rätt enligt vår mening att byta coachen och sätta in en annan. Enligt Ola Sundell anser moderaterna i Jämtland att Gunilla Carlsson, idag partiets 2:e vice ordförande vore en bra efterträdare till Bo Lundgren. – Vi tror att hon kommer att tillföra det nya och det spännande som partiet behöver för kravla sig upp ur diket, säger Ola Sundell.
Ulrica Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".