Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Budgetöverskottet minskar

Publicerat tisdag 8 oktober 2002 kl 14.20
Regeringens prognos för nästa år ger en ganska ljus bild av svensk ekonomi, men det blir ändå betydligt mindre pengar över i statskassan i år.
Det ska vara 2 procent över i statskassan som ett snitt över goda och dåliga tider, men överskottet i år blir bara 1,7 procent, enligt regeringens beräkningar, och det betyder ungefär sju miljarder mindre i statskassan. Att överskottet inte blir större, beror på att det är inte tillräcklig fart i världsekonomin nu, säger finansminister Bosse Ringholm. I budgeten blir el och olja för att värma huset dyrare. låg och medelinkomsttagare kompenseras med sänkta skatter. Kommunerna får även i år ungefär fyra miljarder i extrapengar som bland annat ska gå till mer personal i vården. Men på en rad statliga myndigheter kan det bli nedskärningar, dom får inte full kompensation för att allt blir dyrare. Dessutom innehåller budgeten en rad ändringar som presenterades redan i våras. Det handlar bland annat om att den högsta ersättning som sjuka och föräldralediga kan få höjs, och att gymnasieungdomar får studiebidrag en månad till varje år.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".