Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Asiens tillväxt minskar fattigdomen

Publicerat tisdag 8 oktober 2002 kl 16.37
Världen kommer att klara av att halvera fattigdomen fram till år 2015. Det mål som FN har slagit fast. Den optimistiska bedömningen gör Bo Göransson, chefen för det svenska biståndsorganet SIDA. Och optimismen beror till största delen på den ekonomiska utvecklingen i Asien.
Det är de två befolkningsmässiga giganterna Kina och Indien som gör att FN:s så kallade milleniemål faktiskt har möjlighet att bli verklighet. Målet är att halvera antalet fattiga människor i världen till år 2015. Kina och Indien förbättrar statistiken Kinas och Indiens ekonomiska framgångar de senaste 20 åren har redan lett till en historisk minskning av antalet fattiga i världen, och om den trenden fortsätter, kan FN nå sitt mål. Men det är om man tittar på siffrorna globalt. Om man istället tittar närmare på olika delar i världen, blir svaret ett annat, mest på grund av Afrika. Afrika blir förlorarna Att vända utvecklingen på den afrikanska kontinenten är den stora utmaningen menar SIDA-chefen. Den rika delen av världen måste öppna sina marknader för produkter från länderna där och ta bort sina jordbrukssubventioner. Subventionerna gör att afrikanska jordbruksprodukter inte kan konkurerra på lika villkor på världsmarknaden. Och då måste i-länderna öka sitt bistånd. Gäller fördelning av tillväxten Vad de afrikanska länderna måste göra är att framför allt att införa demokrati anser Bo Göransson. För att få slut på konflikter, bli av med korruption, och få den stablitet och säkerhet som krävs för god eknomisk utveckling. Sedan gäller det också att se över hur tillväxten fördelas, och det gäller inte bara Afrika. Latinamerika, menar Bo Göransson, skulle redan i dag klara av att nå upp just till milleniemålen om halverad fattigdom. Om inte resurserna på kontinenten var så ojämnt fördelade mellan fattiga och rika. USA lovar ökat bistånd Men de senaste åren har det internationella samfundet gjort fattigdomsbekämpningen till sin viktigaste samfällda uppgift, tycker Bo Göransson, som ser många tecken på det. I allt ifrån Världsbankens policyrapporter till Världshälsoorganisationen WTO:s senaste mål för internationella handelsförhandlingar, och till att biståndsflödet faktiskt ökar igen efter många års minskning. USA har ju till exempel för första gången på flera år lovat att öka sitt bistånd. Men den hoppfullheten om utvecklingen på hög nivå, räcker inte när det gäller Afrika, enligt Bo Göransson.
Maria Sjöqvist, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".