Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Molekylmetoder gav Nobelpris i kemi

Publicerat onsdag 9 oktober 2002 kl 11.52
Nobelpriset i kemi tilldelas John Fenn, USA, Koichi Tanaka, Japan och Kurt Wüthich, Schweiz för att utvecklat metoder för att identifiera och analysera så kallade biologiska makromolekyler, däribland proteiner.
Det handlar om banbrytande insatser inom läkemedelsforskningen. - Det här har ju stor betydelse för det första att förstå biologin över huvud taget, vad det är som händer i de olika cellerna, för att det är ju proteinerna som är verktygen överallt, och när det gäller att använda det här medicinskt är det oerhört viktigt att kunna både karakterisera olika sjukdomstillstånd men också att kunna se hur man ska kunna korrigera det som är fel, säger professor Anders Liljas. Har det redan nu haft någon praktisk användning? - Det börjar ha en del praktisk användning redan nu. Man kan i olika typer av cancerceller att det är vissa typer av proteinuppsättningar som är gällande. De här nya analysmetoderna betyder att man kan komma närmare att förklara att till exempel Alzheimers sjukdom och gamla ko-sjukan uppstår, och man kan tidigt diagnosticera febersjukdomen malaria och olika cancerformer, till exempel äggstockscancer, bröst- och prostatacancer. På det sättet kommer de här metoderna också att underlätta för att skapa nya läkemedel, säger Anders Liljas. – Ja, när man vet hur ett protein ser ut så kan man också förstå hur det fungerar, och när man förstår hur det fungerar så kan man också modifiera det hela på så vis att man kan binda läkemedel till det och man kan skräddarsy läkemedlen för just proteinet så att man får mindre biverkningar och så vidare. Så det här har mycket stor betydelse just för utvecklingen av nya mediciner som är mera precisa och som kan riktas på ett annat sätt? – Ja, båda bitarna utav priset här har väldigt stor medicinsk tillämpning och läkemedelsindustrin är oerhört intresserad av båda de här tillvägagångssätten för att studera proteinerna i kroppen, säger Anders Liljas.
Ingrid Gustavsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".