Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Kanske för litet pengar till långtidssjuka

Publicerat onsdag 9 oktober 2002 kl 12.20
Alla långtidssjukskrivna ska få personliga kontaktpersoner på Försäkringskassan. Det står att läsa i budgeten som presenterades under tisdagen och för att klara det får Försäkringskassan ett tillskott på en halv miljard kronor nästa år. Det är välkomna pengar för de hårt arbetsbelastade handläggarna, men frågan är om de räcker.
– Att vi får mer resurser gör ju att vi kommer ha större möjlighet att nå det målet, men jag tror inte att vi kommer att nå ända fram, trots de här miljonerna vi har fått, säger Mari Berglund som är utredare på Försäkringskassan City i Stockholm. Personalen på landets försäkringskassor lider idag av hård arbetsbelastning. Den stora ökningen av långtidssjukskrivna har gjort att många handläggare sitter med ansvar över uppemot 200 sjukskrivningsärenden. Rehabiliteringsfrågorna hinner man över huvud taget inte med, och många av handläggarna är idag själva sjukskrivna, men i regeringens budget för nästa år utlovas en halv miljard kronor, och nästan lika mycket 2004, för att göra Försäkringskassans service till de långtidssjukskrivna bättre. Det handlar bland annat om att anställa fler handläggare och försäkringsläkare. Mari Berglund är förstås glad över tillskottet, men hon poängterar att det borde ha kommit mycket tidigare. – Vi på Försäkringskassan, och övriga samhället också förstås, har ju sett att de här ökade sjukskrivningstalen började redan för fem år sedan ungefär, och vi försökte avisera uppåt att 'så här är det', och vi har inte fått respons för det hela förrän nu, i alla fall till viss utsträckning.
Anna Lithander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".