Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykologi gav ekonomipriset

Publicerat onsdag 9 oktober 2002 kl 17.28
Daniel Kahneman, USA, och Vernon Smith, USA, tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Priset delas lika mellan de båda forskarna.
Daniel Kahneman får priset ”för att ha infört insikter från psykologisk forskning i ekonomisk vetenskap, särskilt beträffande bedömningar och beslut under osäkerhet”, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i sin motivering. Vernon Smith belönas ”för att ha gjort laboratorieexperiment till verktyg i empirisk ekonomisk analys, särskilt i studier av olika marknadsmekanismer”. Weibull om den praktiska nyttan Om den praktiska nyttan som årets pristagare har bidragit med säger professor Jörgen Weibull, Boston University, USA, så här: – Den praktiska nyttan kommer väl att bli när man får en bättre beskrivning av säg aktörer på finansiella marknader. Om vi ser på aktiemarknaden nu, till exempel, det finns nog en hel del psykologi och det har vi som ekonomer inte mycket att säga om, men förhoppningsvis kommer vi att ha det. Även beteende när folk är ute och handlar, konsumenter. Säg att det går sämre för ekonomin, hur reagerar man på det? reagerar man som våra teorier säger? det gör man kanske inte, det kanske finns psykologiska mekanismer där. Man har ju tumregler i den här branschen som säger att ”nedgång på börsen föder ny nedgång” och så vidare, är det sant? – Ja, detta är någonting som Kahneman har studerat i experiment, hur folk avviker i sina bedömningar från gängse sannolikhetskalkyl kan vi säga, säger Jörgen Weibull.
Christer Hillbom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".